De spiller spillet om magten i Tyskland

Angela Merkel. Foto: Tobias Schwartz/Scanpix

De spiller spillet om magten i Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

463.723 socialdemokrater afgør i disse dage om SPD skal gå med i en koalitionsregering med CDU og CSU. SPD-leder Martin Schulz holdt i 11 måneder. Nu hedder de stærke folk Nahles og Scholz.

Tyskland: Spillet om dannelsen af en ny tysk regering nærmer sig finalen. Tirsdag indledte SPD, Tysklands socialdemokratiske parti, sin urafstemning for at afgøre, om partiet skal gå med i en koalitionsregering.

Et flertal af de 463.723 personer, der 6. februar var medlemmer af SPD, bestemmer, om partiet skal indtræde i en regering med forbundskansler Angela Merkels borgerlige CDU og det bayerske søsterparti, CSU.De samme partier, som var i regering forud for det seneste forbundsdagsvalg i september.SPD og CDU gik tilbage ved valget, men mandaterne faldt ud, så de alligevel kan danne en regering.Det afviste SPD ellers lige efter valget, men frygten for et nyvalg, der kan give højrefløjspartiet Alternative für Deutschland (AfD) endnu større opbakning, fik ifølge tyske iagttagere SPD på andre tanker.Hvis SPD's bagland stemmer nej, kan der komme et nyvalg eller en mindretalsregering.De socialdemokratiske græsrødder kan stemme frem til 2. marts, og resultatet ventes offentliggjort 4. marts.Lige nu ser formkurven således ud hos de fremmeste tyske politikere.

Andrea Nahles. Foto: Leon Kuegeler/Reuters/Scanpix
Andrea Nahles. Foto: Leon Kuegeler/Reuters/Scanpix

1)

Angela Merkel er røget ind i en stime af verbale lussinger, efter at hun for nylig offentliggjorde det kommende regeringsgrundlag med SPD. Hun bliver skældt ud for at have solgt ud af CDU's politik og for at have foræret SPD finansministerposten, Europas vigtigste.

Kritikere i partiet efterlyser en ny politik som erstatning for det nuværende program fra 2007. Og de tyske medier er forlængst begyndt at tale om, hvem der skal afløse Merkel i spidsen for Tysklands største parti.

Merkel er ikke længere den samme, stærke Mutti som for et par år siden. Hendes autoritet er svækket, men i meningsmålingerne ser det ikke nær så slemt ud som hos SPD. Sammen med søsterpartiet CSU fastholder CDU de 33 procent, som partiet erobrede ved valget 24. september 2017.

Lige nu går en del af Merkels tankevirksomhed på at stille det rigtige hold til sin regering nummer fire. 26. februar holder CDU ekstraordinært landsmøde for at godkende regeringsdeltagelsen, og her er der store forventninger fra både højrefløjen og de unge om, at de bliver en del af magten.

Olaf Scholz. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AFP/Scanpix
Olaf Scholz. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AFP/Scanpix

2)

Andrea Nahles er den nye stærke kvinde i SPD. Efter valget i september blev hun udpeget som formand for den socialdemokratiske gruppe i den tyske forbundsdag. Oven på Martin Schulz' hurtige fald fra tinderne som kransekagefiguer i SPD er Hamborgs tidligere borgmester Olaf Scholz lige nu fungerende formand, men det ventes, at Nahles i april vælges som partiets første kvindelige leder.

47-årige Nahles har bevæget sig fra den socialdemokratiske venstrefløj ind mod magtens centrum, og hun er nu en af bannerførerne for at argumentere for, at socialdemokraterne er bedst tjent med en ny regeringsperiode med Angela Merkel som kansler.

I forbindelse med den første konference i Hamborg i weekenden gav Nahles udtryk for, at hun er overbevist om, at græsrødderne vil kunne se de stærke argumenter for en storkoalition.

Horst Seehofer. Foto: Hannibal Hanschke/Scanpix
Horst Seehofer. Foto: Hannibal Hanschke/Scanpix

3)

Olaf Scholz har længe stået i kulissen hos de tyske socialdemokrater og ventet på chancen for at gå fra at være Hamborgs mægtigste mand til at gøre karriere på nationalt og internationalt niveau. Den tidligere borgmester i Tysklands næststørste by kaldes både klog og arrogant, og han står blandt eksperter til at være den, der indtil næste tyske valg skal sidde på pengekassen i Europas stærkeste økonomi.

Scholz har allerede praktisk erfaring med regeringsarbejdet i Berlin. Han var arbejdsminister i perioden 2007-2009, men vendte tilbage til Hamborg, da SPD forlod regeringssamarbejdet. Juristen Scholz er noget så sjældent som en tysk socialdemokrat med vinderinstinkt.

Med Scholz som spidskandidat opnåede SPD i 2011 absolut flertal ved valget i Hamborg. Fire år senere måtte Scholz dog trække de Grønne med ind i regeringen i den nordtyske by.

Martin Schulz. Foto: Fabrizio Bensch/Scanpix
Martin Schulz. Foto: Fabrizio Bensch/Scanpix

4)

Horst Seehofer har siden 2008 været formand for det konservative, bayerske CSU samt ministerpræsident i delstaten Bayern. Hans parti fik en på snuden ved valget i september sidste år, da CSU måtte notere sig et tab på 10 procent på hjemmebane i Bayern. På det seneste har der lydt hård kritik af partiformanden internt, især på grund af det utilfredsstilende valgresultat og udgangen af regeringsforhandlingerne med SPD.

68-årige Horst Seehofer, der står til at blive ny indenrigsminister, har forsvaret koalitionsaftalen med, at den vil være med til at sætte sætte en stopper for splittelsen i Tyskland, hvor særligt flygtningespørgsmålet har fyldt meget, især i det rige Bayern, der som den sydligste, tyske delstat har haft flygtningstrømmen tæt inde på livet.

CSU har krævet en øvre grænse for indvandringen til Tyskland. I den 177 sider lange regeringsaftale fremgår det, at Tyskland kan tage imod omkring 200.000 migranter årligt.

5)

Martin Schulz er den pryglede hund i tysk politik. Det så ellers lovende ud, da han tilbød sit kandidatur som kanslerkandidat for SPD i begyndelsen af 2017, men valgresultatet ramte ham for fuldt smæld. SPD gik 25,7 procent af stemmerne til 20,5, det dårligste siden 2. Verdenskrig, og i de seneste meningsmålinger er procentdelen endda dalet til sølle 16 procent.

Schulz anbefalede efter valgnederlaget i september, at SPD forblev i opposition og skærpede sin profil derfra. Men da Merkels forsøg på at danne en såkaldte Jamaica-regering med FDP og De Grønne kuldsejlede, ændrede han mening og krøb alligevel til forhandlingsbordet.

Schulz havde også tidligere sagt, at han ikke ville have en ministerpost under Merkel, men da aftalen var på plads, sagde han, at han skulle være udenrigsminister.Så blev der for alvor ballade i partiet, og det endte med, at den tidligere formand for EU-parlamentet droppede både ministerpost og formandspost og nu er et afsluttet kapitel i tysk politik.

De spiller spillet om magten i Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce