Daimler- Chryslers tyske ansatte får jobgaranti


Daimler- Chryslers tyske ansatte får jobgaranti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TYSKLAND: Efter to ugers punktstrejker på Mercedes-fabrikkerne over hele Tyskland indgik ledelsen og de ansatte hos den tysk-amerikanske bilgigant DaimlerChrysler i går morges efter 16 timers forhandlinger et banebrydende, men vidtrækkende kompromis.

Koncernledelsen fik sit krav om årlige besparelser på 500 millioner euro (3,7 milliarder kroner) fra 2007 igennem, men gav til gengæld de 160.000 ansatte i Tyskland en jobgaranti frem til 2012.

Model

- Denne aftale kan tjene som model for hele Tyskland, fordi den viser, at der kan opnås løsninger, hvis ledelse og ansatte sætter sig til forhandlingsbordet, sagde DaimlerChryslers koncernchef, Jürgen Schrempp, på en pressekonference i Stuttgart.

- Vi skal overbevise de ansatte om, at de til dels bliver nødt til at opgive noget. Til gengæld bliver de hjemlige fabrikker styrket, og det giver et langvarigt velfærdsperspektiv, tilføjede han.

Fællestillidsmand Erich Klemm talte da også om "smertelige nedskæringer" for medarbejderne, som fra 2006 giver afkald på lønstigninger på 2,7 procent.

- Men samtidig har vi fået en hidtil uset jobgaranti for de næste syv år, så alt i alt er der tale om en god løsning og et fair forlig, sagde Klemm.

Truet med fyringer

Tysklands største industrikoncern havde truet med at fyre 6000 af 30.000 ansatte på Mercedes-fabrikken i den sydtyske by Sindelfingen og flytte produktionen af Mercedes-typen S-klasse til det nordtyske Bremen og Sydafrika, hvis medarbejderne ikke gik med til at droppe særtillæg og pauseordninger på den sydtyske fabrik.

Medarbejderne gav sig til sidst, fordi de ville sikre deres job.

Det er især de serviceansatte i Daimlers kantiner, trykkerier og vagtselskaber, som nu må acceptere en lønnedgang, mens der bliver indført en 40 timers arbejdsuge i forskningsafdelingerne.

Bilgigantens koncernledelse vil som lovet også selv gå 10 procent ned i løn. (ritzau)

Daimler- Chryslers tyske ansatte får jobgaranti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce