Da solen forsvandt i Kirkjubaejarklaustur

Asken fra vulkanen Grimsvöet har gjort den normalt friske luft næsten umulig at indånde
Foto: AP Photo/Polfoto

Da solen forsvandt i Kirkjubaejarklaustur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vulkanudbruddet i Island har lagt et tykt lag aske over dele af landet. Sigtbarheden er nede på 30 centimeter

Det er kulsort, selv om solen på denne tid af årets næsten ikke går ned. Og den normalt friske luft er blevet næsten umulig at indånde.

Det er dagen derpå i Island, efter at vulkanen Grimsvöet gik i udbrud og spyede aske ud over dele af landet.

- Jeg gik lige lidt udenfor her til morgen. Jeg fik aske i øjne, mund og næse. Og jeg gik endda kun fem meter hen til min bil og tilbage igen, siger den islandske fotograf Vilhelm Tunnarsson, der bor på et hotel i Kirkjubaejarklaustur omkring 70 kilometer fra vulkanen.

Tunnarsson ankom til byen, få timer efter at Grimsvöet var gået i udbrud sent lørdag. Han og hotellets andre gæster har lagt madrasser og håndklæder langs døre og vinduer i et forsøg på at holde asken ude.

- Der ligger et lag på mellem 1,5 og to centimeter aske overalt, siger Tunnarsson, der tilføjer, at sigtbarheden er nede på 30 centimeter.

Redningsarbejdere har siden sent lørdag forsøgt at kæmpe sig vej gennem det surrealistiske, nærmest apokalyptiske landskab for at udlevere masker til de omkring 160 indbyggere i Kirkjubaejarklaustur og de omkringliggende landbrug.

Byen ligger nær Grimsvöet, som ligger under isbræen Vatnajökull.

Den gråbrune tåge er visse steder så tyk, at den sluger lysstrålerne fra redningsarbejdernes lommelygter.

- Det har virkelig været hårdt. Alt har været kulsort. Det væltede ned med aske, og det var utroligt svært at komme rundt, siger redningsarbejderen Einar Gudmundsson.

Som søndagen skred frem, blev sigtbarheden lidt bedre, så man kunne bevæge sig lidt rundt i gaderne i Kirkjubaejarklaustur, der ligner et gammelt, kornet og gulnet fotografi.

Da solen forsvandt i Kirkjubaejarklaustur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce