Cubas Damer i Hvidt henter EU-pris otte år for sent


Cubas Damer i Hvidt henter EU-pris otte år for sent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cubansk dissidenter hentede Europaparlamentets vigtigste menneskerettighedspris i Bruxelles.

Den cubansk protestgruppe Damer i Hvidt fik for otte år siden forbud mod at rejse til Bruxelles og modtage Europaparlamentets menneskerettighedspris.

Nu har gruppen omsider fået regimets tilladelse til at forlade landet og derfor kunne de tirsdag modtage prisen.

Den såkaldte Andrej Sakharov-pris for Tankefrihed, der er Europaparlamentets vigtigste menneskerettighedspris, blev overrakt til oppositionsgruppens leder, Berta Soler, af parlamentets formand, Martin Schulz.

- I er symbolet på modstanden mod det cubanske styre. Tusinder og atter tusinder af cubanere støtter jer i og uden for Cuba, siger Schulz.

Kvinderne i Hvidt, som havde sendt fem repræsentanter til Bruxelles, er koner, døtre, søstre og mødre til mænd, som er politiske fanger i Cuba. De har siden 2003 demonstreret for en frigivelse af 75 fængslede cubanske aktivister-

- Det er en ære at møde disse fantastiske kvinder, siger Jaroslaw Walesa, som leder parlamentets uformelle gruppe Venner af Et Frit Cuba.

- Deres handlinger er stille demonstrationer mod Castro-regimet. Vi er glade for, at de efter så mange år omsider kan hente deres pris, tilføjer han.

Prisen er navngivet efter den sovjetiske dissident Andrej Sakharov. Europaparlamentet har siden 1988 årligt tildelt den til en menneskerettighedsforkæmper. Den første prismodtager var Sydafrikas Nelson Mandela.

Europaparlamentet har tre gange givet prisen til cubanere, der kæmper for menneskerettighederne. I 2010 måtte dissidenten Guillermo Farinas ikke rejse til Bruxelles og modtage prisen.

I 2002 gik æren til dissidenten Oswaldo Paya, som døde sidste år ved en mystisk bilulykke. USA har opfordret til en undersøgelse af ulykken.

De 75 fanger, der førte til dannelsen af Kvinder i Hvidt er i dag på fri fod. De er næsten alle sammen flyttet til Spanien.

Cubas Damer i Hvidt henter EU-pris otte år for sent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce