Chirac laver regeringsrokade


Chirac laver regeringsrokade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KONSEKVENS: Præsident Chirac udnævner nye ministre efter det ydmygende nederlag ved lokalvalgene

FRANKRIG: Frankrigs afgående EU-kommissær, Michel Barnier, blev onsdag udpeget til at være udenrigsminister som afløser for Dominique de Villepin, som fremover skal være indenrigsminister.

Jean-Pierre Raffarin fortsætter som premierminister, mens den mest populære franske politiker, Nicolas Sarkozy, bliver finansminister.

Udviklingen kom tre dage efter, at Frankrigs borgerlige regering og præsident Jacques Chirac led et svidende nederlag ved regionalvalg, hvor venstrefløjen og det yderste højre gik frem.

Chirac lod Raffarin blive på trods af valgnederlaget, der ifølge iagttagere vælgernes straf over den stadigt mere upopulære premierminister og hans upopulære reformer i den offentlige sektor.

Omvendt med den 49-årige Sarkozy, som siden 2002 har været indenrigsminister. Sarkozy blevet uhyre afholdt ifølge meningsmålinger, fordi han har strammet kriminalitetslovgivningen efter et princip om nul tolerance over for forbrydere.

Som økonomiminister med øgede beføjelser får Sarkozy nu en hård opgave med at bekæmpe ledigheden og få sat skub i den hårdt trængte franske økonomi.

Den franske forsvarsminister, Michele Alliot-Marie, fortsætter på sin post, oplyste en talsmand for Chirac, som læste den nye ministerliste op fra trappen til præsidentpalæet, Elysee.

Regeringsændringen kan bane vej for, at Sarkozy bliver premierminister på et senere tidspunkt, men han menes ikke at være Chiracs foretrukne kronprins til præsidentposten.

Den nye regering blev dannet efter møder mellem præsidentembedet, Raffarin, og medlemmer af regeringspartiet Unionen for Folkelig Bevægelse, UMP.

Midtvejsprøve

Selv om der var tale om et lokalvalg med lokale temaer, så blev regeringen ydmyget ved valgene, som resulterede i, at den venstreorienterede opposition, anført af det socialdemokratiske Socialistparti, fik kontrol med 24 af Frankrigs 26 regionalforsamlinger. Valget var en slags midtvejsprøve for Raffarins to år gamle regering, hvis periode løber frem til 2007.

Allerede inden den officielle regeringsrokade havde vicetransportminister Dominique Bussereau - som står Raffarin nær - sagt, at den ny regering ville blive dannet af et "meget politisk hold af mænd og kvinder med rigtig erfaring fra det politiske liv".

Hans bemærkninger blev set som et tegn på, at den række af ikke-karriere politikere, der for to år siden blev udpeget for at give den franske regering en bredere folkelig appel, kan tænkes at blive fjernet i forbindelse med en regeringsrokade, der kommer til at give plads for erfarne politikere.

At Michel Barnier, som er afgående EU-kommissær for regionalpolitik, skal være udenrigsminister, blev allerede antydet tidligere onsdag. Det fortalte EU-kommissionsformand Romano Prodi i Europaparlamentet.

Vicebyplanlægningsminister Jean-Louis Borloo, hvis folkelighed og entusiasme har imponeret Chirac, blev chef for et nyt "superministerium" for sociale anliggender ved omdannelsen. Den hidtidige socialminister, Franois Fillon, skal fremover være undervisningsminister.

Socialistpartiet betegnede den nye regering som en gammel garde og mere af det samme. Partiformand Francois Hollande sagde, at den franske præsident "har valgt at følge den samme politik og de samme resultater med det samme hold".

- Det er ikke alene en fejltagelse, det er slet og ret forkert, sagde Hollande.

Chirac laver regeringsrokade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce