Bush ønsker overordnet efterretningschef

En betjent fra New Yorks politi giver en lastbil et sikkerhedstjek, før den får lov til at køre over broen Manhattan Bridge til Manhattan. Foto: Scanpix

Bush ønsker overordnet efterretningschef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

INITIATIV:Forslag fra præsidenten om, at USA får en overordnet national efterretningschef, der kan koordinere antiterror-indsatsen

USA:De amerikanske præsident, George W. Bush, anbefalede i går, at der oprettes en post som national efterretningschef som led i kampen mod terror.

Men han insistererede samtidig på, at den nye efterretningsdirektør skal være uafhængig.

- Jeg vil ansætte ham og kan fyre ham. Det giver ansvarlighed, forklarede Bush på et pressemøde ved Det Hvide Hus.

Udtalelserne fra Bush var hans første initiativ efter den såkaldte 11. september-kommissions rapport i forrige uge.

Den tværpolitiske kommission foreslog netop som den vigtigste reform etableringen af en overordnet stilling som efterretningschef, som kan koordinere CIA's, Pentagons og andre efterretningsorganers arbejde.

Men for at give direktøren betydelig indflydelse i forhold til præsidenten erklærede den enstemmige kommission, at han burde have sæde i Det Hvide Hus.

Bush frygter, at en efterretningschef med tæt forbindelse til præsidenten risikerer at blive beskyldt for upassende politisering.

- Det bør være en gruppe, som står for sig selv, så den bedre kan koordinere mellem især efterretningsspørgsmål fra udlandet og fra her i landet, sagde han.

Forhøjer beredskab

Præsidenten kom med udtalelserne på en dag, hvor beredskabet var forhøjet ved finansinstitutioner i blandt andet New York og Washington efter detaljerede oplysninger om al-Qaeda-forberedelser, som måske skulle bruges til bombeangreb på dem.

Bush sagde, at det er hans plan at udpege efterretningsdirektøren efter konsultationer med Senatet. Men oprettelsen af den nye post forudsætter ændringer i gammel sikkerhedslovning og kan derfor ikke gøres ved et præsidentielt dekret.

CIA, der har John Mc- Laughlin som fungerende chef, vil være underlagt den nye efterretningschef, som også får kontrol med alle efterretningsorganernes budgetter.

George W. Bush bebudede desuden oprettelsen af et nationalt antiterror center, som skal overvåge mistænkelige aktiviteter og udvikle sig til en videnbank, der skal beskytte amerikanerne mod nye terrorangreb. Han overvejer ydermere at udpege en leder af bestræbelserne på at hindre spredning af masseødelæggelsesvåben.

- Vores land er mere sikkert, end det var den 11. september 2001, men vi kan stadig ikke være trygge, erkendte præsidenten.

- Vi er et land i fare.

Præsident Bush støttede i generelle, uforpligtende vendinger anbefalingerne fra 11. september-kommissionen, hvis arbejde han oprindelig var imod.

Kommissionen talte om alvorlige institutionelle fejl i sin tykke rapport.

John Kerry, Bushs demokratiske modkandidat ved valget i november, har taget alle kommissionens anbefalinger til sig og beskylder Bush for at tøve med at omsætte dem til praksis.

Kerry sagde på et valgkampmøde i Grand Rapids, Michigan, at han i flere måneder har forlangt, at der kommer en overordnet efterretningsdirektør.

- Vi kan gøre en bedre indsats med at føre vores land mod sikkerhed, sagde Kerry.

Bush ønsker overordnet efterretningschef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce