Britisk domstol afviser at droppe arrestordre på Assange

Ecuadors ambassade i London, hvor Julian Assange har opholdt sig i fem og et halvt år.

Britisk domstol afviser at droppe arrestordre på Assange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Wikileaks-stifter kan ikke forlade Ecuadors ambassade i London. Men om en uge kommer en ny kendelse i sagen.

En britisk domstol opretholder den arrestordre, der er udstedt på Julian Assange. Men allerede i næste uge vil der igen komme en kendelse i sagen.

Wikileaks-stifterens advokater har bedt domstolen tage stilling til, om det er i "offentlighedens interesse" at opretholde arrestordren. Den blev udstedt, efter at Assange brød reglerne for løsladelse mod kaution.

Assange havde bedt domstolen i London ophæve arrestordren, så han kunne forlade Ecuadors ambassade i den britiske hovedstad.

Her har han boet de seneste fem og et halvt år. Hvis han forlader ambassaden, risikerer han at blive anholdt af britisk politi.

Arrestordren blev udstedt, da Assange søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i London. Dermed brød han reglerne for en løsladelse mod kaution.

Ecuador gav ham siden asyl og statsborgerskab. Men på grund af den britiske arrestordre har han ikke kunnet forlade ambassaden og rejse til Ecuador.

Men dommer Emma Arbuthnot var ikke enig med Wikileaks-stifteren og hans advokater.

- Jeg er ikke overbevist om, at arrestordren skal trækkes tilbage, siger hun i forbindelse med tirsdagens afgørelse.

Assanges advokat Mark Summers bad dommeren genoverveje, om det er i den britiske offentligheds interesse fortsat at retsforfølge hans klient for at have overtrådt betingelserne for løsladelse mod kaution.

46-årige Assange har gemt sig på ambassaden i London siden 2012. Han frygtede at blive udleveret til Sverige og derefter blive udleveret til USA.

De svenske myndigheder har tidligere ønsket Assange udleveret for anklager om voldtægt. Han har hele tiden afvist, at anklagerne skulle have noget på sig.

Sverige droppede dog anmodningen om at få udleveret Assange i maj 2017.

FAKTA: Assange har siddet over fem år på ambassade
Wikileaks-stifter Julian Assange har boet på Ecuadors ambassade i London siden 2012 og kæmper mod udlevering. Den 46-årige australske journalist er blevet kaldt alt fra frihedskæmper til landsforræder, efter at han i 2006 stiftede Wikileaks.

* I juni 2010 offentliggør Wikileaks omkring 90.000 hemmelige dokumenter. Hovedparten er amerikanske dokumenter fra krigen i Afghanistan. Få måneder senere havner næsten 400.000 fortrolige dokumenter fra Irak-krigen hos Wikileaks.

* I november 2010 bliver Julian Assange efterlyst af svensk politi. Han er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

* Julian Assange bliver anholdt i december 2010 af britisk politi i London. Han bliver løsladt mod kaution efter en uge. En proces om eventuel udlevering til Sverige indledes.

* I februar 2011 beslutter en domstol i London, at Assange kan udleveres til Sverige. Kendelsen ankes. Assange frygter, at de svenske myndigheder vil udlevere ham til USA. Udleveringsordren stadfæstes af den britiske højesteret i maj 2012.

* Julian Assange søger tilflugt på Ecuadors ambassade i London i juni 2012. Han ansøger om politisk asyl. Forlader han ambassaden, bliver han anholdt.

* Ecuador giver Julian Assange asyl i august 2012. Men britiske myndigheder nægter at give ham frit lejde ud af landet.

* I maj 2017 ophæver den svenske anklagemyndighed anklagen mod Julian Assange og dermed ordren om at anholde ham.

Kilder: TT, dpa og Expressen.

Britisk domstol afviser at droppe arrestordre på Assange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce