Briterne tog afsked med Thatcher

Margaret Thatchers kiste blev onsdag kørt gennem London til St. Pauls Cathedral, hvorfra hun blev begravet i overværelse af blandt andre dronning Elizabeth II. Undervejs på ruten blev "jernladyen" vist både sympati og det modsatte.
Foto: Matt Dunham/AP

Briterne tog afsked med Thatcher

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

2300 højtstående repræsentanter deltog i begravelse af Margaret Thatcher i London.

Ved en ceremoniel begivenhed, der tåler sammenligning med Winston Churchills begravelse i 1965, tog briterne onsdag afsked med Margaret Thatcher.

Titusinder havde taget opstilling i gaderne i det centrale London for at se Thatchers båre, da den på en hestetrukken kanonlavet blev kørt fra et kapel i parlamentet op til St. Pauls Cathedral.

Langs ruten stod 700 soldater fra hæren, flåden og luftvåbnet for at vise den afdøde premierminister en sidste ære.

Dronning Elizabeth II og hundredvis af repræsentanter for det britiske statsapparat og det officielle Storbritannien deltog sammen med 2300 højtstående repræsentanter for 170 lande i begravelsen.

I katedralen sad premierminister David Cameron, som er leder af Thatchers konservative parti, tæt ved tre af sine forgængere i Downing Street - John Major, Tony Blair og Gordon Brown.

I sin tale over Thatcher sagde Londons biskop, Richard Chartres, at hun havde været en politiker, der delte vandene. Men han sagde samtidig, at politik ikke burde have nogen plads ved hendes begravelse.

- Efter stormene i et liv med politiske konflikter er der en stor ro, sagde han.

Men de modstridende opfattelser af Thatcher er stadig i det britiske samfund, og også onsdag demonstrerede hundredvis af mennesker ved et vende ryggen til begravelsesoptoget og råbe "Maggie, Maggie, Maggie! Død, død, død!"

Over 4000 politifolk var udstationeret i Londons gader under begivenheden.

Begravelsen i St. Pauls Cathedral i det centrale London fandt sted ni dage efter, at den 87-årige kompromisløse leder døde af et hjertetilfælde.

Blandt de kendte gæster var USA's tidligere udenrigsminister Henry Kissinger, Andrew Lloyd-Webber, skuespilleren Joan Collins, Top Gear-værten Jeremy Clarkson og Shirley Bassey.

Den danske regering var repræsenteret ved den danske ambassadør Anne H. Steffensen.

Briterne tog afsked med Thatcher

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce