Brexit-minister siger, at briterne står foran vigtigste forhandlinger i en generation. EU melder sig klar.

Storbritannien vil formelt iværksætte exit-processen fra EU i henhold til EU-traktatens artikel 50 onsdag den 29. marts.

Det har den britiske EU-ambassadør, Tim Barrow, mandag meddelt EU-præsident Donald Tusk.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, vil 29. marts sende et brev til EU, hvor hun indleder exit-processen.

Det starter en nedtælling på to år til det britiske farvel til EU.

FAKTA: Hvad er brexit?

Den britiske premierminister, Theresa May, vil 29. marts aktivere EU-traktatens artikel 50. Dermed starter en nedtælling på to år til det britiske farvel til EU, også kaldet brexit.

Læs om brexit her:

* Brexit er den populære betegnelse for briternes afsked med EU, som et flertal af de britiske vælgere ved en folkeafstemning 23. juni stemte for.

* Brexit er en sammentrækning af "British exit", som beskriver en britisk udtræden af EU-samarbejdet.

* Ordet er opstået efter begrebet "grexit", der blev opfundet af et par amerikanske bankanalytikere i 2012 som en sammentrækning af "Greek exit" med henvisning til kriseramte Grækenlands mulige exit fra eurozonen.

* Briterne stod 23. juni med et simpelt valg mellem at "forblive medlem af Den Europæiske Union" eller "forlade Den Europæiske Union".

* Et flertal på 51,9 procent stemte for EU-exit, og dagen efter trak David Cameron, den daværende premierminister, sig fra posten.

* Afstemningen var resultat af Camerons forsøg på at imødekomme en udbredt EU-skepsis i den britiske befolkning.

* I januar 2013 sagde Cameron i en tale hos finansvirksomheden Bloomberg i London, at "tiden er inde til at afgøre det europæiske spørgsmål i britisk politik".

* Når "vi har forhandlet os frem til en ny aftale, vil vi give det britiske folk en folkeafstemning med et meget enkelt inde-eller-ude valg mellem at blive i EU på de nye betingelser eller at forlade det helt".

* Efter en længere turné til de europæiske hovedstæder for at vinde opbakning til et ændret EU sikrede den britiske regering i februar 2016 en ny aftale med EU-landene.

* Cameron lagde vægt på, at Storbritannien med aftalen aldrig ville blive del af "en europæisk superstat", aldrig skulle indføre euro som valuta og ville få beskyttelse af britiske velfærdsydelser.

* Ikke desto mindre valgte briterne altså at takke nej til aftalen. Når Theresa May aktiverer artikel 50 på onsdag i næste uge, har EU og Storbritannien to år til at få betingelserne for den britiske exit på plads.

Kilder: The Telegraph, biblioteket i det britiske underhus og Investopedia.

Storbritanniens brexit-minister, David Davis, henviser til, at briterne ved folkeafstemningen i juni sidste år traf den historiske beslutning at forlade EU.

- Næste onsdag vil regeringen levere på den beslutning og formelt indlede processen ved at iværksætte artikel 50, siger Davis i en pressemeddelelse.

- Vi står foran dette lands vigtigste forhandlinger i en generation.

David Davis siger, at den britiske regerings mål er at få en aftale, der virker for hele Storbritannien og for hele EU.

Målet er ifølge ministeren "et nyt positivt partnerskab mellem Storbritannien og vores venner og allierede i EU".

EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, siger, at EU er klar til at forhandle om betingelserne for den britiske exit fra EU.

- Vi er klar til at begynde på forhandlingerne. Vi venter på brevet. Nu ved vi, at det kommer den 29. Og ja, alt er klar på denne side, siger cheftalsmanden.

Også EU-præsidenten melder sig klar.

- Inden for 48 timer efter den britiske aktivering af artikel 50 vil jeg præsentere udkast til brexit-retningslinjer for EU27-medlemslandene, skriver Donald Tusk på Twitter.

Disse retningslinjer skal formelt vedtages af stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU.

Det vil ske på et topmøde, som ventes enten sidst i april eller i begyndelsen af maj.

Ved folkeafstemningen 23. juni sidste år stemte 51,9 procent af briterne for at forlade EU. 48,1 procent stemte for at blive i EU. Valgdeltagelsen var 72 procent.