Bostonbombe-mistænkt stod på hemmelig terrorliste


Bostonbombe-mistænkt stod på hemmelig terrorliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den ene af de mistænkte Boston-bombere var ikke helt ukendt af politiet. Han stod i en hemmelig database.

Navnet på en af de mistænkte brødre bag Boston-bomberne, Tamerlan Tsarnaev, stod på den amerikanske regerings klassificerede liste over personer, der betragtes som potentielle terrorister.

Men listen er så omfattende, at det ikke betyder, at myndighederne automatisk holder skarpt øje med alle på listen, siger kilder bekendt med efterforskningen af det dødelige angreb, der fandt sted mandag i sidste uge, og som kostede tre personer livet.

282 blev såret. 14 af de mange sårede har fået amputeret et eller flere lemmer.

Tamerlan Tsarnaev på 26 år blev dræbt af det amerikanske politi fredag, mens hans yngre bror, Dsjokhar, blev såret og er i myndighedernes varetægt.

Den 19-årige mistænkte blev skudt gennem halsen, og han har været ude af stand til at tale, men ifølge ABC News er han kommet til bevidsthed i hospitalssengen, og hans svar foregår på skrift.

Brødrene er tjetjenere, men var bosat i USA sammen deres forældre. Her havde de været i over 10 år.

Efterforskningskilderne siger, at Tamerlan Tsarnaevs oplysninger blev indskrevet i TIDE, en database opretholdt af det nationale terrorbekæmpelses center, efter at FBI talte med ham i 2011 på grund af et tip fra Rusland om, at han var blevet tilhænger af meget radikale islamister.

FBI fandt dog intet på Tamerlan, som tydede på, at han var en aktiv trussel, men puttede alligevel hans navn på terrorlisten "Terrorist Identities Datamart Environment".

FBI vil ikke fortælle, hvad de præcist fandt ud af om Tamerlan under afhøringen, der gjorde ham egnet til listen.

Databasen rummer mere end en halv million navne og oplysninger om personer, som amerikanske myndigheder ser som kendte, mistænkte eller potentielle terrorister fra hele verden.

Men på grund af databasens enorme størrelse overvåger amerikanske efterforskere ikke rutinemæssigt alle de registrerede.

Den republikanske senator Lindsay Graham mener, at politiet og FBI burde have holdt bedre øje med ham, efter at FBI talte med ham for to år siden. Hun mener også, at FBI hurtigere burde have indset, at han stod i databasen, efter at bomberne eksploderede.

Bostonbombe-mistænkt stod på hemmelig terrorliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce