Boston-bomber: FBI havde dræbt storebror på radarskærmen

Talerman Tsarnaev - i FBIs søgelys allerede for to år siden.
Foto: AP/POLFOTO

Boston-bomber: FBI havde dræbt storebror på radarskærmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På et tip fra udlandet tjekkede FBI for to år siden en af de to brødre, som menes at stå bag bombeangrebet.

På et tip fra en udenlandsk regering blev den ældste af de to brødre, der menes at stå bag bombeangrebet i Boston, i 2011 indkaldt til en samtale hos det amerikanske forbundspoliti.

Det oplyser FBI.

Den 26-årige Tamerlan Tsarnaev, der natten til fredag blev dræbt af det amerikanske politi under en skududveksling, var ifølge tippet fra udlandet "tilhænger af radikal islamisme" og havde planer om at forlade USA for at slutte sig til en terrororganisation.

Baseret på samtalen for to år siden med Tamerlan og medlemmer af hans familie, samt en gennemgang af hans rejser, aktiviteter på internettet og personlige forbindelser, fandt FBI ingen tegn på, at han var involveret i terrorisme.

Men afsløringen er det første bevis på, at Tsarnaev-familien har været i de amerikanske myndigheders søgelys.

Og det rejser spørgsmålet om, hvorvidt efterretningstjenesterne overså faresignaler i de to brødres gøren og laden.

Og om præsident Barack Obamas regering kunne have gjort noget for at afsløre og forhindre terrorangrebet, der kostede tre mennesker livet og lemlæstede adskillige flere.

- Det er nye oplysninger for mig og det er meget foruroligende, at han var på FBI's radarskærm, siger Republikaneren Michael McCaul til CNN.

McCaul, der er valgt i Texas, er formand for sikkerhedsudvalget i Repræsentanternes Hus, House Homeland Security Committee.

FBI oplyser ikke, hvorfra tippet kom, men ifølge flere medier besøgte Tamerlan sidste år Rusland.

Tamerlans 19-årige lillebror, der menes at havde deltaget i planlægningen og udførelsen af bombeangrebet, blev pågrebet natten til lørdag dansk tid.

Brødrene og deres familie er etniske tjetjenere. Den lille republik har gjort adskillige forsøg på at løsrive sig fra Rusland efter Sovjetunionens sammenbrud. Men bestræbelserne er konsekvent blevet slået ned med hård hånd fra Moskva.

Begge brødre er født i den centralasiatiske republik Kigirgistan. Den yngste, Dsjokhar, har opnået amerikansk statsborgerskab. Brødrene flyttede til USA sammen med andre familiemedlemmer for 10 år siden.

Ifølge de amerikanske myndigheder er der ingen tegn på, at Tsarnaev-brødrene havde kontakt med al-Qaeda eller andre terrororganisationer.

Boston-bomber: FBI havde dræbt storebror på radarskærmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce