Boston-bombemænds baggrund overrasker lektor


Boston-bombemænds baggrund overrasker lektor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

USA er ikke det oplagte mål for tjetjenske ekstremister og frihedskæmpere, mener ekspert i statskundskab.

Dansk ekspert er forundret over, at det formentlig var to tjetjenere, som valgte at sprede død og ødelæggelse med terrorbomber i USA.

Der er nemlig ikke noget umiddelbart motiv bag sprængningen af de to bomber nær målstregen i Boston Marathon, som kostede tre mennesker livet og sårede næsten 180.

- Det eneste motiv, jeg umiddelbart kan se, er, at gerningsmændene har villet sætte konflikten i Tjetjenien på landkortet. Et terrorangreb mod Rusland, som Tjetjenien vil løsrive sig fra, giver mening, men det gør angrebet i USA ikke, siger lektor Søren Riishøj fra Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet.

For USA har ikke allieret sig med Rusland mod Tjetjenien. Tværtimod holder USA meget lav profil, når det drejer sig om konflikten i Nordkaukasus.

Faktisk påpeger Søren Riishøj, at det ville være lettere at forstå, hvis angrebet havde været rettet mod Danmark, som stadig huskes i den muslimske verden for Jyllands-Postens offentliggørelse af karikaturtegningerne af profeten Muhammed.

- Det er kendt, at der er et terrormiljø i Tjetjenien og også en stigende islamisering, men ingen af delene passer på at udvælge USA som terrormål, siger lektoren.

Den 19-årige formodede bombemand, Dsjokhar Tsarnajev, har fra sin profil på et russisksproget, socialt netværk lagt links ud til islamiske websites og til andre sider, der kræver uafhængighed for Tjetjenien.

Tsarnajevs profil på det russiske VK-netværk flød over med grove kommentarer på russisk og engelsk, efter at det fredag blev kendt, at han var blevet identificeret som en af de mistænkte i bombeangrebet i Boston.

Begge brødre er født i den centralasiatiske republik Kigirgistan. Den yngste, Dsjokhar, har opnået amerikansk statsborgerskab. Brødrene flyttede til USA sammen med andre familiemedlemmer for 10 år siden.

Boston-bombemænds baggrund overrasker lektor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce