Bombe dagen før FN-møde

En varevogn pakket med 500 kilo sprængstoffer eksploderede ved porten til det tidligere Saddam Hussein-palads i Bagdad, hvor koalitionsstyrkerne  har hovedkvarter.
Foto: Scanpix

Bombe dagen før FN-møde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TERROR: Det hidtil blodigste angreb siden afslutningen af krigen i Irak 1. maj
IRAK:Det voldsomme selvmordsangreb uden for den amerikanskledede militærkoalitions hovedkvarter i Bagdad i går kom blot dagen før, at irakiske og amerikanske embedsfolk, heriblandt den amerikanske administrator i Irak, Paul Bremer, skal mødes med en noget forbeholden FN-generalsekretær, Kofi Annan, for at diskutere FN's fremtidige rolle i Irak.

- Alle indikationer peger på, at der var tale om en selvmordsbombe. Vi har fået bekræftet, at nogle af de dræbte er amerikanske statsborgere, amerikanske kontrahenter. Vi mener, at det nuværende tal er to. Vi venter på den endelige bekræftelse, sagde Kimmitt.

Mindst 25 mennesker mistede livet, og omkring 130 blev såret.

Øjenvidner hævder, at amerikanske soldater i panik åbnede ild mod irakere øjeblikke efter eksplosionen, men dette afviser en amerikansk militærtalsmand.

- Terrorbombningen i dag i Bagdad er en skændsel, endnu en klar indikation af terroristers morderiske og kyniske bestræbelser på at underminere frihed, demokrati og fremskridt i Irak, udtaler Bremer i en erklæring, der er lagt ud på den amerikanskledede koalitions hjemmeside.

- Det vil ikke lykkes for dem, konkluderer han.

Iraks politichef, general Ahmed Ibrahim, sagde, at "dette er en terrorismehandling forøvet af udenlandske grupper. Dette er imod islam. De slog ikke til mod den magtfulde koalitionen, da hovedparten af ofrene er irakere".

Hvis dødstallet på 25 bliver bekræftet, er der tale om det alvorligste enkeltangreb i Bagdad siden afslutningen af egentlige krigshandlinger 1. maj, selv om 43 mennesker blev dræbt ved en række angreb i hovedstaden 27. oktober sidste år.

USA ønsker at FN skal vende tilbage til Irak for at hjælpe med at forhindre, at processen med overdragelsen af magt i landet skal blive saboteret af den stigende irakiske modstand mod koalitionens tilstedeværelse.

Annan anmodede om dagens møde tilbage i midten af december for at få "klarhed" over, hvad det forventes, at FN skal gøre i forbindelse med, at koalitionen forbereder formelt at afslutte besættelsen af landet og en sideløbende overdragelse af magten til en irakisk regering 1. maj.

Bombe dagen før FN-møde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce