Blodig magtkamp op til valget


Blodig magtkamp op til valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OPRØR:Siden nytår er flere end 100 irakiske betjente og soldater blevet dræbt

IRAK:Det er en dødelig magtkamp, der udspilles i Irak mellem oprørere og den midlertidige irakiske regering. I går blev 15 irakiske politibetjente dræbt og ofret i magtkampen, da en selvmordsbomber med sit eget liv som indsats angreb et irakisk politiakademi.

Ved angrebet i byen Hilla, 100 kilometer syd for Bagdad, blev 44 såret, men Iraks premierminister, Iyad Allawi, vil ikke lade sig presse af oprørerne, og han sværger, at han vil holde sig til tidsfristen og gennemføre valget den 30. januar.

En kilde fra indenrigsministeriet meddelte, at alle de døde var fra politiet, og at kun tre af de sårede var civile.

Ved et andet angreb i byen Baquba blev seks mennesker i går eftermiddag dræbt, da en selvmordsbomber angreb de irakiske sikkerhedsstyrker. 13 blev såret ved angrebet, deriblandt to civile. Alle de dræbte var irakiske politifolk.

Angrebene er kun de seneste i en kampagne af selvmordsbomber og henrettelser, der siden starten af det nye år har kostet flere end 100 irakiske betjente og soldater livet.

Dagen i dag er udråbt til national dag for den irakiske hær, og Allawi lovede, at der vil komme langt flere irakiske sikkerhedsstyrker på gaden i den kommende tid, og at de vil være bedre udstyret og bedre udrustet.

- Vores nye kampvogne og panserværnsstyrker vil vise sig i næste uge, og de vil sikre stabilitet og sikkerhed, sagde Allawi, der opfordrede de forskellige grupper i det irakiske samfund til at tage del i valget.

Allawi meddelte samtidig, at han har indledt forhandlinger med sunnimuslimske grupper, der tidligere har meddelt, at de vil boykotte valget.

- Hvis der er nogle grupper, der af en eller anden grund ikke vil deltage i valget, så er det ikke enden på processen, sagde Allawi i går.

Han forsikrede, at valget vil blive gennemført som planlagt trods den eskalerende vold i landet.

- Volden, terroristerne og de lovløse vil ikke få lov til at stoppe den politiske proces og ødelægge landet, sagde Allawi.

Allawis udtalelser faldt, efter at den amerikanske præsident, George W. Bush, tirsdag fastholdt, at valget skal holdes den 30. januar.

Det Hvide Hus kom med oplysningen, efter at den fungerende irakiske præsident, Ghazi Yawar, havde sået tvivl om det realistiske i at holde valget i januar, mens store dele af landet stadig er plaget af vold.

Uacceptabelt

Sikkerhedssituationen er "uacceptabel" mindre end fire uger før det planlagte valg, sagde den irakiske minister for indvandringsanliggender, Pascale Warda, til fransk radio i går.

- Om det bliver den 30. januar eller seks måneder senere - hvis der virkelig sker en bedring af situationen - hvorfor så ikke udskyde det, sagde Pascale Warda.

- Sikkerhedssituationen er uacceptabel, og man kan sige, at dette ikke er opmuntrende for valget, tilføjede hun.

Mandag sagde den irakiske forsvarsminister, Hazem al-Shaalan, at valget kunne blive udsat, hvis sunnimuslimske grupper, der har svoret, at de vil boykotte valget, kan overtales til at deltage.

Den amerikanske præsident, George W. Bush, fastholder, at valget skal holdes den 30. januar.

Blodig magtkamp op til valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce