Blodig dag i Irak - mindst 100 døde


Blodig dag i Irak - mindst 100 døde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HELVEDE: 68 slået ihjel og 56 såret, da minibus pakket med sprængstof eksploderede
IRAK: Der er tale om det værste angreb på de irakiske myndigheder siden magtoverdragelsen i Irak for en måned siden. Omkring 100 mennesker mistede livet ved terroraktioner i Irak i går.

Mindst 68 mennesker blev dræbt og 56 såret, da en minibus pakket med sprængstoffer i går eksploderede i nærheden af en politistation i byen Baquba nord for Bagdad.

Den kraftige selvmordsbombe efterlod et inferno af ødelæggelser, tilintetgjorte markedsboder og fik bygninger til at styrte sammen.

Ikke siden 24. juni, da flere end 100 mennesker blev dræbt ved en række bombeeksplosioner, selvmordsangreb og væbnede overfald rundt om i Irak, har landet oplevet så blodig en dag.

Der er samtidig tale om det alvorligste, isolerede bombeangreb i Irak, siden en eksplosion uden for en moské i den hellige by Najaf i august sidste år, der kostede flere end 80 mennesker livet.

Optagelser fra Reuters Television viser snesevis af lig spredt på jorden ved politistationen i Baquba, 65 km nord for Bagdad.

En embedsmand for det irakiske sundhedsministerium siger, at 68 blev dræbt og 56 såret ved angrebet, der fandt sted kort efter klokken 10 lokal tid i går formiddag. 21 mennesker, der befandt sig i en bus, der passerede eksplosionsstedet, er blandt de omkomne, oplyser kilder i Indenrigsministeriet.

Ministeriet siger, at det samlede dødstal kan stige. Mange mennesker er blevet alvorligt såret af flyvende sprængstykker.

Den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, sagde i går, at angreb, som det i Baquba, "ikke vil få os til at opgive vores mål".

Selvmordsangrebet var, sagde han, endnu "et forsøg på at fratage det irakiske folk dets drøm om et fredeligt, selvstændigt land".

Den britiske regering meddelte sideløbende, at den "fuldstændig fordømmer disse meningsløse angreb på irakere, der forsøger at passe deres daglige aktiviteter".

- Vi støtter til fulde den irakiske overgangsregerings beslutsomme bestræbelser på at standse disse forfærdelige hændelser", sagde den britiske viceudenrigsminister for mellemøstlige anliggender, baronesse Elizabeth Symons.

På månedsdagen

Angrebet i Baquba kommer nøjagtigt en måned efter, at den irakiske overgangsregering blev indsat i Bagdad og tre dage inden en afgørende politisk konference, der skal diskutere Iraks fremtid.

Flere andre blodige angreb fandt sted i går, hvilket efterlod indtrykket af en koordineret offensiv imod de irakiske myndigheder og den amerikanskledede koalitionsstyrke i Irak.

I Bagdad slog en morter eller en raket ned i en befærdet gade. Øjenvidner siger, at en blev dræbt og seks andre såret under angrebet på Haifa-gaden, der er kendt som "Lille Fallujah", fordi den er hjemsted for mange militante sunnimuslimer.

I As Suwayra syd for Bagdad omkom syv medlemmer af den irakiske sikkerhedsstyrke under kampe med irakiske oprørere.

Amerikanske, polske og ukrainske soldater deltog i kampene, men ingen af disse blev dræbt eller såret. Ifølge det polske forsvarsministerium blev 35 oprørere dræbt under kampene.

Bomben i Baquba dræbte ikke alene mange handlende på det lokale marked, men også en gruppe mænd, der havde taget opstilling ved politistationen for at blive hvervet som politifolk.

- Vi havde samlet dem på et sted for at registrere deres navne. Der var en kø, og pludselig dukkede dette køretøj op og eksploderede, siger en politimand på stedet.

Brandfolk ankom til attentatstedet og begyndte at slukke ilden. Nogle gange måt- te de rette deres vandstrå- ler mod lig, der fortsat brændte.

- Gud forbarme sig over dem. Hvad har de gjort, råbte en øjenvidne.

Kontrol med regering

Lørdag indledes en national konference i Bagdad, hvor 1000 delegerede skal diskutere landets fremtid og vælge det 100-medlemmer store Nationalråd, der skal føre kontrol med overgangsregeringen.

Konferencen betegnes som et afgørende skridt i forbindelse med Iraks vej mod demokrati forud for de valg, der er planlagt til at finde sted til januar.

Amerikanske soldater og irakiske sikkerhedsstyrker har i flere uger forberedt sikkerhedsforanstaltningerne i forbindelse med konferencen og er særligt bekymrede for selvmordsattentater.

Blodig dag i Irak - mindst 100 døde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce