Blair lettet over at blive frikendt


Blair lettet over at blive frikendt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UNDERSØGELSE:Britiske efterretningsoplysninger om Irak var mangelfulde forud for krigen i 2003, men premierminister Tony Blair kan ikke bebrejdes, konkluderer ny rapport
STORBRITANNIEN:Den britiske premierminister, Tony Blair, kan ikke bebrejdes for fejlagtige og misvisnede oplysninger om Saddam Husseins masseødelæggelsesvåben forud for krigen mod Irak i fjor.

Men den britiske efterretningstjeneste gjorde et dårligt arbejde og byggede sine konklusioner på upålidelige og tvivlsomme informationer om Iraks våbenprogrammer.

Det konkluderer en officiel britisk undersøgelse under ledelse af lord Robin Butler, som blev offentliggjort i går.

Blair accepterede straks rapportens konklusioner og sagde, at han påtog sig ansvaret for eventuelle fejltagelser i forbindelse med beslutningen om, at lade Storbritannien gå med i krigen mod Irak.

- Vi har ikke fundet beviser for, at premierministeren ikke handlede i god tro, sagde lord Robin Butler efter offentliggørelsen af rapporten.

Forud for krigen mod Irak i marts 2003 lagde Tony Blair stor vægt på oplysninger om, at Iraks havde masseødelæggelsesvåben, og at Saddam Hussein havde mulighed for at anvende sine kemiske og biologiske våben med kort varsel.

Men Butler-rapporten finder i lighed med flere amerikanske undersøgelser ingen beviser for, at Irak havde sådanne våben, eller at disse våben kunne anvendes hurtigt.

Ingen løj

Lord Butler sagde på et pressemøde, at der ikke er beviser for, at Tony Blair eller hans regering forsøgte at vildlede det britiske parlament eller den britiske befolkning forud for krigen.

Blair, hvis popularitet er faldet stærkt på grund af den britiske deltagelse i krigen, modtog rapportens konklusioner med lettelse.

- Ingen løj. Ingen forsøgte at påvirke efterretningstjenesten, sagde han til parlamentet, efter rapporten blev offentliggjort. Han føjede dog til:

- Jeg accepterer fuldt ud ansvaret for eventuelle fejl, som blev begået.

Politiske analytikere mener, at Butler-rapportens konklusioner er til fordel for Blair, da han frikendes for beskyldninger om at have fabrikeret efterretningsoplysninger om Iraks våbenprogrammer for at retfærdiggøre den USA-ledede invasion af Irak. En krig, som flertallet af britiske vælgere var og er imod.

Blair medgav i sin tale til parlamentet, at oplysningerne om Iraks masseødelæggelsesvåben, som var den vigtigste begrundelse for krigen mod Irak, ser stadig svagere i dag end forud for krigen.

- Det bliver stadig mere klart, at Saddam Hussein ikke havde de kemiske og biologiske våben før krigen, som vi mente, han havde, sagde Blair i stærk kontrast til påstandene før krigen om, at Iraks masseødelæggelsesvåben udgjorde en alvorlig trussel.

Butler-rapportens konklusioner minder meget om en amerikansk senatskomités konklusioner i sidste uge. Komitéen kritiserede de amerikanske efterretningstjenester for at have overvurderet trus-len fra Saddam Hussein og Irak forud for krigen, men frikendte præsident Bush og hans regering for at have pyntet på efterretningsrapporter eller for at have presset de amerikanske efterretningstjenester til at komme med konklusioner, som kunne begrunde krigen mod Irak.

Robin Butler og hans komité konkluderer, at "Irak ikke havde store mængder - om overhovedet nogen - kemiske og biologisk våben, som med kort varsel kunne anvendes".

Butler kritiserer også, at der ikke var mere tydelige skel mellem dem, der indsamlede efterretninger og dem, som tog de politiske beslutninger. Butler konkluderer, at de nære kontakter mellem de to grupper kan have svækket efterretningstjenesterne "objektivitet", når de skulle beskrive trusselbilledet.

Blair lettet over at blive frikendt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce