Avis: Efterretningstjeneste overså Snowden-advarsel


Avis: Efterretningstjeneste overså Snowden-advarsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

CIA mistænkte i 2009 Edward Snowden for forsøg på at få adgang til hemmelige filer, skriver The New York Times

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA havde allerede i 2009 en mistanke om, at der var noget uldent ved whistlebloweren Edward Snowdens adfærd.

Ifølge The New York Times skrev Snowdens overordnede i CIA i forbindelse med hans jobskifte i whistleblowerens personalefil, at Snowden havde ændret adfærd og arbejdsvaner.

CIA mistænkte Snowden for at forsøge at skabe sig adgang til klassificerede computerfiler, som han ikke havde adgang til. Mistanken var angiveligt så stærk, at Snowden blev sendt hjem, skriver den amerikanske avis med henvisning til to officielle kilder.

Men alarmen blev overhørt hos det, der skulle vise sig at blive Snowdens kommende arbejdsgiver, efterretningstjenesten NSA.

Advarslen fra CIA blev formentlig aldrig sendt videre til NSA, og fire år senere lækkede Snowden tusindvis af hemmeligholdte dokumenter om USA's overvågningsprogrammer.

CIA's mistanke til Snowden er først kommet frem efter Snowdens afsløringer i år, fortæller kilder til The New York Times.

- Den slap igennem nettet, fortæller en kilde med kendskab til forløbet.

Talsmænd fra CIA, NSA og FBI har alle nægtet at kommentere oplysningerne på grund af den igangværende undersøgelse af Snowden, som opholder sig i Rusland, hvor han har fået midlertidig asyl.

Men andre kilder fra efterretningstjenesterne og fra det politiske miljø i Washington har udtalt sig anonymt.

Flere af dem siger, at CIA's oplysninger kunne have været den første reelle advarsel om, hvad der var i vente og kunne have forhindret hele Snowden-blamagen.

Whistlebloweren har blandt andet afsløret, at USA i voldsomt omfang overvåger både borgere og selskaber via eksempelvis Google og Facebook.

Avis: Efterretningstjeneste overså Snowden-advarsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce