Anholdelser forud for mærkedag i Iran


Anholdelser forud for mærkedag i Iran

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Iran fortsætter med at anholde systemkritikere forud for den planlagte fejring torsdag af den islamiske revolution i 1979.

Iran er ved at ruste sig til mulige regeringsfjendtlige demonstrationer torsdag. Det er her regeringen markerer 31-års-dagen for kulminationen på den islamiske revolution, der væltede shahen.

Adskillige mennesker blev anholdt onsdag, da de var i færd med at forberede moddemonstrationer til den hyldestmarch, der er planlagt af myndighederne. Det oplyser Irans politichef, Esmail Ahmadi-Moghaddam.

- Vi har gode efterretninger om deres bevægelser, og en række mennesker, der var ved at fremstille bannere og plakater, er blevet anholdt, siger politichefen.

Allerede i weekenden meddelte politichefen, at man havde anholdt de første syv personer, der var ved at planlægge demonstrationer forud for mærkedagen 11. februar. Ifølge Ahmadi-Moghaddam havde disse syv forbindelser til "kontrarevolutionære og zionistiske satellitnetværk og oprørselementer".

Iran har været ramt af tilbagevendende gadeuroligheder siden landets kontroversielle præsidentvalg i juni sidste år. I de seneste dage har der cirkuleret internetbeskeder om nye demonstrationer 11. februar i forbindelse med årsdagen for den islamiske revolution i Iran i 1979.

Tilhængere af den iranske reformbevægelse har i de seneste måneder benyttet lignende lejligheder til aktioner, selv om myndighederne bliver ved med at slå hårdt ned på sådanne tiltag.

Den stigende folkelige utilfredshed med Irans shah, Mohammed Reza Pahlavi, førte til, at han flygtede fra sit land den 16. januar 1979. Det betød, at ayatollah Ruhollah Mousavi Khomeini, der i mange år havde levet i eksil i Frankrig, vendte hjem til Iran to uger senere. Hans hjemvenden udløste massive demonstrationer, der 11. februar resulterede i shah-styrets endelige kollaps.

Anholdelser forud for mærkedag i Iran

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce