Aktivister stormede aids-konference

Aktivister med bannere, hvor der står "G8 må betale", og på fransk råbte de "10.000 døde om dagen (af aids, red.)". Foto:scanpix

Aktivister stormede aids-konference

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

THAILAND: Omkring 30 aktivister stormede i går FN's aids-konference i Bangkok med bannere og slagord rettet mod vestlige politikere og medicinalfirmaer.

Netop som Hank McKinnel, lederen af medicinalgiganten Pfizer, skulle til at tale til konferencens største debatforum, marcherede aktivister ind med krav om billigere medicin og flere penge til at bekæmpe den verdensom-spændende epidemi.

Bevæbnet med bannere med påskriften "Rettigheder til patienter, ikke til patenter" og slagordene "befri folket, bryd patenterne", lykkedes det demonstranterne at forstyrre mødet.

Aktivister har kritiseret de vestlige lande for manglende evne til at stille med de nødvendige penge i kampen mod aids og de vestlige medicinalfirmaer for at holde priserne oppe på den livsforlængende ARV-medicin.

- Dyr ARV-medicin forhindrer adgang for alle. Vi har brug for billig ARV-medicin, sagde en thailandsk aktivist, der fik taletid foran de 200 mennesker, inden demonstranterne igen forlod forsamlingen.

Medicinfirmaer, der fremstiller generisk medicin (det billigste af identiske præparater), har kopieret patenteret ARV-medicin og solgt det til billigere priser. Ifølge kritikere betyder det, at prisen på en behandling er blevet sænket fra omkring 12.000 dollar (cirka 72.000 kroner) for to år siden til kun et par hundrede dollar i dag.

Tidligere på dagen havde franske aktivister hånet den franske minister for udvikling og samarbejde, Xavier Darcos, da han skulle holde en tale på vegne af den franske præsident Jacques Chirac. Da Darcos skulle til at holde talen, rejste et par håndfulde aktivister sig op med bannere, hvor der stod "G8 må betale", og på fransk råbte de "10.000 døde om dagen (af aids, red.), Darcos vil have flere".

Da Darcos endelig fik lov til at holde talen efter fem minutters piften, rettede han en kritik mod USA's præsident, George W. Bush. Amerikanernes pres for bilaterale aftaler underminerer en international aftale, der kan forsyne den tredje verden med billig kopimedicin, sagde Darcos på vegne af den franske præsident. Darcos sagde, at det er nødvendigt, at Washington lever op til ånden i aftalen fra Doha i 2001, der giver de fattige lande adgang til billige medicin. (AFP)

Aktivister stormede aids-konference

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce