Abbas har kurs mod den palæstinensiske præsidentpost


Abbas har kurs mod den palæstinensiske præsidentpost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PALÆSTINA: Valg forlænget af valgkaos i Østjerusalem og frygt for lav stemmeprocent

MELLEMØSTEN:Skilte med forbud mod mobiltelefoner og håndvåben hang foran de palæstinensiske valglokaler, der i går lagde rammer til valget af en ny selvstyrepræsident efter Yasser Arafat.

I midten af lokalerne stod de gennemsigtige, dansk-producerede stemmeurner og tog imod stemmesedlerne, hvoraf et formodet markant flertal bar et kryds ud for den 69-årige Mahmoud Abbas.

Han er formand for Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO), og holder de to exitpolls, der blev offentliggjort sent i går, kan valgkommissionen i dag erklære Abbas for sikker vinder, når resultatet bliver offentliggjort.

En exitpoll gav Abbas 70 procent af stemmerne, en anden gav ham 66 procent.

Abbas, som omverdenen regner for moderat og håber på kan få gang i fredsprocessen med Israel, stemte i går formiddag i Ramallah, den palæstinensiske administrationsby på Vestbredden.

- Valghandlingen forløber godt. Det viser, at palæstinenserne er på vej mod demokrati, sagde han.

Men sidst på eftermiddagen var den gal. Valgkommission besluttede at forlænge valget med to timer, så det først sluttede kl. 21. (lokal tid). En talsmand for kommissionen sagde, at det skyldtes, at mange palæstinensere sad fast i israelske kontrolposter i de besatte områder og ikke kunne nå at stemme, hvis valget sluttede som planlagt.

Der blev blandt andet henvist til, at mange Jerusalem-palæstinensere prøvede at komme ud på Vestbredden for at stemme på en af de syv præsidentkandidater.

Men de 800 internationale valgobservatører i området havde kun få meldinger om større problemer ved kontrolposterne, som Israel har omkring de palæstinensiske byer. Den israelske hær har erklæret, at den indstiller operationer i de palæstinensiske områder i dagene omkring valget, medmindre det er strengt nødvendigt, og hæren havde også lovet at gøre passagen igennem kontrolposterne lettere. Der var derfor langt flere soldater end normalt ved kontrolposterne på valgdagen.

Ritzau besøgte valgsteder i Ramallah og Betlehem, og begge steder virkede valghandlingen professionel. Der var valgobservatører, både lokale og repræsentanter for de internationale observatører, og de havde ikke rapporter om uregelmæssigheder.

Ved 20-tiden anslog de internationale observatører, at 50-60 procent havde stemt.

I Gaza, hvor der i de seneste uger har været blodige kampe mellem Israels hær og palæstinensiske militser, boykottede den radikale gruppe Hamas valget, da den ikke anerkender det palæstinensiske selvstyre. Valgdeltagelsen var mindre end på Vestbredden, og en del vælgere var ikke opført på valglisterne. Samtidig befinder omkring 25.000 vælgere sig fortsat på den egyptiske side af grænsen mellem Egypten og Gaza, fordi Israel i de sidste to måneder har holdt Rafah-grænseovergangen lukket.

Også i Jerusalem var der problemer med de vælgerlister, der var på de seks posthuse, som Israel havde tilladt som stemmelokaler. Listerne over vælgere viste sig at være forkerte.

Israel havde kun tilladt, at knapt 6000 af de anslåede 150.000 palæstinensiske vælgere i Østjerusalem kunne stemme i bydelen, som Israel har annekteret og sammen med Vestjerusalem udråbt som sin hovedstad. Annekteringen er ikke internationalt anerkendt, og palæstinenserne ønsker Østjerusalem som hovedstad i en selvstændig stat.

Abbas har kurs mod den palæstinensiske præsidentpost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce