1900 til fest på finsk præsidentslot på 100-års-dag

Op til Finlands 100-års-dag er en lang række af landets seværdigheder blevet oplyst i finske farver af lyskunstnere. Her er det Sanaa fjeldet i den nordlige del af landet oplyst af lyskunstneren Kari Kola.

1900 til fest på finsk præsidentslot på 100-års-dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krigsveteraner og unge fejrer uafhængighedsdag på præsidentslot i Finlands hovedstad.

Der er indbudt 1900 mennesker til fest på Finlands præsidentslot onsdag aften i forbindelse med markeringen af 100-års-dagen for finnernes løsrivelse fra Rusland den 6. december 1917.

Blandt gæsterne er både unge og krigsveteraner, som kæmpede mod Sovjetunionen i Vinterkrigen i 1939-1940 og igen fra juni 1941 til september 1944 for at undgå at blive besat af kommunisterne.

Præsidentslottet er dekoreret med blåhvide blomster og ved ballet er der indslag og smagsindtryk fra alle Finlands egne og landskaber. Aftenen højdepunkt er et kæmpemæssigt festfyrværkeri.

I løbet af dagen modtager hver enkelt finne en sms med lykønskninger fra landets statsråd. Finland har omkring 5,5 millioner indbyggere.

100-års-dagen fejres mange steder i landet med selvstændighedsfester, koncerter, kaffeselskaber, flaghejsninger og besøg ved heltegrave og monumenter.

Det var i begyndelsen af december 1917, at Finland erklærede sig uafhængigt af Rusland.

Finland var i seks århundreder en del af Sverige - frem til 1809. Det var derefter et russisk storhertugdømme i godt hundrede år. Det genvandt uafhængigheden efter Første Verdenskrig og det russiske tsardømmes fald.

Sovjetunionen anerkendte Finlands uafhængighed i 1918, men det nordiske land måtte ud i en krig med den store nabo mod øst under Anden Verdenskrig for at undgå besættelse.

I Paris-traktaten fra 1947 anerkendes Finlands nederlag efter Anden Verdenskrig, og finnerne måtte betale betydelig krigsskadeerstatning til Sovjetunionen og afgive ti procent af sit territorium - den østlige del af Den Karelske Halvø.

1900 til fest på finsk præsidentslot på 100-års-dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce