- Skal du ikke ordne vasketøj, skat?

Foto: Monkey Business Images

- Skal du ikke ordne vasketøj, skat?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når en mand hjælper sin kone med det huslige arbejde, falder mængden af stresshormonet kortisol i hendes krop. Men når en mand kan slappe af, mens hans kone tager sig af vasketøj og børn, falder hans kortisol-niveau endnu mere.

Amerikanske forskere på University of California i Los Angeles fortæller i det nyeste nummer af Journal of Family Psychology om et studium af 30 familier i Los Angeles.

Alle havde mindst et barn mellem otte og ti år, og de fleste havde to eller tre børn. Alle par havde været gift i gennemsnitlig 13 år.

Forskerne målte indholdet af stresshormoner i spyttet fra de deltagende par over fire dage - en weekend og to hverdage. Både mænd og kvinder havde stigende kortisol-niveauer, når de udførte husligt arbejde, men kvindernes niveauer faldt, når deres mænd deltog i arbejdet i hjemmet.

Når andre gør arbejdet

Mændenes kortisol-niveau var derimod ikke påvirket af, at deres koner hjalp til. Det, som fik mændenes kortisol-mængde til at falde mest, var, at de kunne slappe af, mens deres koner udførte det huslige arbejde.
 
Det skriver avisen USA Today.
 
Hovedforfatter på undersøgelsen Darby Saxbe siger til avisen, at mændene tilsyneladende slappede bedst af, når de vidste, at andre tog af det huslige arbejde.
 
- Hvis du ved, at din ægtefælle hjælper børnene med lektierne, eller at hun er i gang med at lægge vasketøj sammen, kan du virkelig lægge fødderne op, lyder hendes forklaring.

Mænd holder sig for sig selv

Antropologen Elinor Ochs siger til USA Today, at tidligere undersøgelser har vist, at mænd generelt opholder sig alene i et rum, når de kommer hjem fra arbejde.

Kvinder, derimod, er typisk sammen med et eller flere børn - og når de er alene, udfører de husligt arbejde.
 
- Når mænd er alene, slapper de typisk af, siger Elinor Ochs.

Det harmonerer med resultaterne af den seneste undersøgelse, som viser, at kvinder generelt bruger mere tid på husligt arbejde, end mændene, som får mere tid til afslapning.

- Skal du ikke ordne vasketøj, skat?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce