Vuffi og fru Jensen sættes ind: Sådan bekæmper fynboerne selv rotteplagen


Vuffi og fru Jensen sættes ind: Sådan bekæmper fynboerne selv rotteplagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har samlet en række løsningsforslag fra læsere og brugere, der har meldt ind, hvordan de bekæmper rotteplagen på Fyn.

Flere end 9000 rotteanmeldelser er tikket ind hos de fynske kommuner over tre måneder. Både land og by er ramt af rotteplagen, viser avisens kortlægning.

Nu kommer fynboer fra hele øen selv med alternative løsningsforslag. Vi har bedt brugere og læsere af Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis' Facebooksider om at komme med input. Læs forslagene herunder:

Heino Lykkegaard Nielsen, Korinth
Heino Lykkegaard Nielsens to rottedræber-hunde udstationeret i Korinth. Privatfoto.

- Lad bare rotterne komme forbi os, for vi har to hunde her, der nok skal tage sig af at skille rotterne ad plus en stor hankat, der også gerne hjælper til.

Mette Skov Hanfgarn, Grønderup
Rotternes værste frygt - tre fuldvoksne udekatte fra Faaborg. Senest er katten fru Jensen (yderst til venstre) kommet hjem med et bytte i munden. Privatfoto.

- Vi har tre gode katte til at udrydde mus, rotter og sågar muldvarpe, men de sidste æder de ikke. Siden efteråret har vi ikke set rotter. Vi har boet i Grønderup i tre år. Den eneste rotte, vi har set, var i munden på Fru Jensen. Vores katte er udekatte, de kommer aldrig ind, og de får kun mad en gang dagligt. Det er sunde og glade katte, vi har, trods kulden.

Simon Rasmussen, Faaborg

- De kan ikke stoppes. Det eneste er, at man kan forsøge at holde dem ude, og i 90 procent af tilfældene hjælper det med en rottespærre i kloakken. Jeg arbejder selv i det daglige med at filme kloakkerne - blandt andet efter rotteskader. Vi monterer også rottespærrer.

Stine-Maria Damgaard Kryger, Korinth

- Rottespærre i kloakken, rottehund samt skadedyrsbekæmper i huset. Bum, så er det klaret!

Erik Bøgh Christensen, Horne

- De kan bare se og komme i gang med noget ordentlig gift, der virker.

Pia Judith Damgaard Denty

- Seks katte klarer det her. Jeg har aldrig oplevet andet end døde rotter, som gaver, og vi bor omgivet af marker.

Lone Rok

- Det hjælper, når frosten kommer.

Karen Madsen, Nyborg

- Jeg har en rottehund. Så er det fixet.

May-Brit Skytte, Nørre Aaby

- Der er rotter alle steder. Både i by og på land. Har du mistanke om, at der er rotter hos dig, har du pligt til at indberette dette til din bopælskommune. Den kommer som regel hurtigt og kigger, sætter gift og så videre. Det er ikke flovt at have rotter. Det er flovt ikke at anmelde eller indberette dette.

Laila Wyke, Middelfart

- Man kunne starte med at fjerne de gode bosteder. Kloakkerne kan vi ikke undvære. Men hønsehuse, skure og andre småbygninger er luksusreder for rotter, hvis man ikke laver sokkel under.

Lars B. Ødorf Thomsen, Veflinge

- Vi har tre katte, men da katte ikke spiser rotter, kommer de hjem med dem, de fanger i en radius på 500 meter fra huset, og så bytter vi med katten: Vi får den døde rotte, og katten får en-to pølser. En god ordning. Vi har ikke set en levende rotte i tre år nu.

Berit Fraczek Albrektsen, Roerslev

- Vi har købt en fælde i dag.

Susanne Henriksen, Munkebo

- Vi har fire katte. De kan godt holde rotterne væk.

Maria Berggreen Schondelmeier, Odense

- Det er jo klart, når hele byen er gravet op - så får mange af os ubudne gæster. Sankt Jørgens Gade er også ramt. Hurra for, at Mortalin (skadedyrsbekæmpelsesfirma, red.) er hurtige.

Finn Emborg Jensen, Fangel

- Jeg forstår ikke, hvorfor avisen vil køre dette op som et stort problem. Jeg bor på landet (udenfor Fangel), og jeg har ikke set en rotte siden orkanen i 1999! Jeg fodrer fugle hver dag, både på jorden og på foderbræt, og jeg lader alle nedfaldsæbler ligge til fuglene! Jeg bor i et nedlagt landbrug med en gammel lade. Men jeg har ingen rotter eller mus!

Til gengæld har jeg fem katte! Mine naboer har også katte. Og hver aften og nat kan jeg høre ugler tude i den nærliggende skov. Og i skoven er der i hvert fald én rævegrav. Mon ikke dette er en medvirkende årsag til de manglende rotter?

Så kunne avisen ikke gøre noget for, at alle passer lidt bedre på dyrene? Altså noget med ikke at lægge gift ud, så rovdyr og rovfugle dør af at spise giftdøde rotter! Gift løser ikke problemet, det gør det kun større.

Og hvorfor skal jægerne hvert år "regulere" ræve bare for, at de så selv har flere rådyr og fasaner at skyde? Kan det ikke være det, der er galt de steder, hvor der er problemer med mange rotter. Lad rævene være i fred! Kan avisen ikke skrive noget om det? Det kan også være, det hjalp, hvis vi havde nogen ulve.

Jørli Greve, Næsby

- Jeg bor til leje i et parcelhus. Mine fliser (herregårdssten) begyndte at synke i carporten. Jeg lagde dem om, men kort efter begyndte de igen at synke. Op med dem igen og fandt en fin gang og et hulrum. Lyste ind i hulrummet, og der sad en rotte og gloede på mig.

Lagde en plade over hullet og kontaktede boligforeningen. Mortalin kom og satte giftkasse op, plus kloak-service kom og fik lukket et par huller i samlebrønden. Der var bidt ganske lidt i giftblokken, men der har ikke været problemer siden. Holder selvfølgelig øje med huller og efterladenskaber på hele grunden.

Peter Andersen

- Folk skal lære selv at tage et ansvar og kigge på, hvorfor man har rotter i stedet for at skyde skylden videre til naboer samt kommuner. I langt de fleste tilfælde er der jo en grund til, at rotten er der.

Eksempelvis massiv fuglefodring, dyrehold med overfodring, mange fodermarker til vildtet (majs), manglende renholdelse af grund samt bygninger, der ikke er gnaversikret. Hvad angår kloakker burde det med på tilstandsrapporten, da det ellers aldrig bliver tjekket.

Generelt går man kun op i, hvordan der bliver bekæmpet i stedet for at se på, hvorfor rotten er der. Jeg tror aldrig, der har været så meget føde tilgængeligt, som der er nu.

Det kan kun give flere rotter. Hvis man hver især tog et ansvar og kiggede indad i stedet for at give alle andre skylden, var der måske en chance. Går man ind på Miljøstyrelsens hjemmeside, kan man finde masser af gode råd og vejledning.

Vuffi og fru Jensen sættes ind: Sådan bekæmper fynboerne selv rotteplagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce