Vred fynsk bryggeriejer: Filmselskabet Zentropa bedriver usmageligt tiggeri

Zentropa får statstøtte, støtte fra FilmFyn og bor dyrt på et gods ved Ringe. Så det er godt og vel til den stramme side, at filmselskabet også tigger gratis øl hos lokale producenter, mener Erik Nielsen, der driver Thurø Bryghus. Foto: Yilmaz Polat.

Vred fynsk bryggeriejer: Filmselskabet Zentropa bedriver usmageligt tiggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Erik Nielsen, der ejer Thurø Bryghus, har fået en henvendendelse fra filmfolk fra Zentropa, som gerne vil have ham til at levere drikkevarer til en fest. Og den har gjort ham vred.

Thurø: Noget for noget.

Princippet gælder mange steder og ikke mindst i forretningsverdenen, og derfor er Erik Nielsen vred.

Han driver Thurø Bryghus, og forleden fik han en mail fra en produktionsassistent fra Zentropa, i hvilken han blev gjort opmærksom på, at filmselskabets folk står foran en fejring af syv ugers vellykkede optagelser til TV2-miniserien Håbet "med et cast bestående af stjerner som Lars Ranthe, Lars Brygmann, Jon Lange og Molly Egelind", som det hedder i mailen.

Festen skal holdes på Boltinggård Gods, hvor hele filmholdet er indkvarteret, og da budgettet er "skrabet", som de skriver, vil produktionsassistenten vide, om ikke bryghuset på Thurø kunne tænke sig at sponsorere "nogle dejlige drikkevarer" til de omkring 50 deltagere i løjerne. Og gerne sejler- eller skibsøl, fordi de passer godt ind i seriens tema: En forældreløs piges kamp for at finde sin far, som - måske - er gået ned med sit skib.

Erik Nielsen bryder sig ikke om forespørgslen.

- Jeg synes, Zentropa optræder respektløst. Vi får mange henvendelser fra alt lige fra brevdueklubber over dilettantforeninger til løbeklubber, som godt vil have begivenheder sponsoreret. Men mailen fra Zentropa er speciel, fordi de ikke tilbyder noget den anden vej. Vi får ikke vores navn i rulleteksterne eller andet. Der er intet i det for mig - det er rent tiggeri, siger Erik Nielsen, som har skrevet et vredt opslag på Facebook.

Skuespiller Lars Brygmann fra optagelserne til Håbet. Arkivfoto.
Hvis de vil købe dem, kan det da sagtens lade sig gøre. Jeg kan bare ikke se, hvorfor jeg skal være med til at betale deres fest.
Zentropa får statstøtte, støtte fra FilmFyn og bor dyrt på et gods ved Ringe. Så det er godt og vel til den stramme side, at filmselskabet også tigger gratis øl hos lokale producenter, mener Erik Nielsen, der driver Thurø Bryghus. Pr-foto
Zentropa får statstøtte, støtte fra FilmFyn og bor dyrt på et gods ved Ringe. Så det er godt og vel til den stramme side, at filmselskabet også tigger gratis øl hos lokale producenter, mener Erik Nielsen, der driver Thurø Bryghus. Pr-foto

Værdisat til nul kroner

I det kalder han Zentropas henvendelse for usmagelig, og det står han ved.

- Zentropa får statsstøtte, og Håbet er støttet af FilmFyn, og desuden bor filmholdet på Boltinggaard Gods. Så hvis deres budget er skrabet, kunne de jo bo et billigere sted, siger Erik Nielsen, som synes, det i det lys er lige flabet nok at gå tiggergang hos de lokale erhvervsdrivende.

- De spørger ikke, om de kan få en fair pris, men vil bare have, at jeg skal forære mine produkter væk. Jeg værdisætter selv mine produkter højt, fordi der ligger en masse arbejde bag, men deres værdisætning er lig nul, og det er det, der støder mig mest. Det er respektløst, siger bryggeriejeren.

Zentropas direktør, Anders Kjærhauge, undrer sig over kritikken.

- Hvis du spørger mig direkte, så fatter jeg ham ikke. Han kan jo bare sige nej, siger direktøren til Fyns Amts Avis.

Det gjorde Erik Nielsen nu ikke.

I stedet spurgte han i en mail, hvad Zentropa kunne tilbyde til gengæld.

- Svaret var, at de havde fundet en anden sponsor, og at jeg måtte have god weekend, siger Erik Nielsen.

Som i øvrigt ikke vil afvise, at stjerner som Lars Ranthe og Lars Brygmann en dag kommer til at drikke Ø-Bryg fra Thurø Bryghus.

- Hvis de vil købe dem, kan det da sagtens lade sig gøre. Jeg kan bare ikke se, hvorfor jeg skal være med til at betale deres fest, siger han.

FilmFyn:

FilmFyn-direktør Bo Damgaard tager ifølge TV2Fyn forespørgslen med sindsro:

- Det sker sikkert ofte, at filmselskaber og andre spørger om sponsorater til fester og lignende. Filmselskaberne er garanteret ingen undtagelse. De skal spare, hvor de kan.

- Jeg har faktisk aldrig før hørt om nogen, der tager en sådan forespørgsel ilde op. Folk er jo i deres gode ret til at sige nej tak. Filmfyn er absolut sat i verden for blandt andet at skabe omsætning, men jeg vil aldrig klandre nogen for at spare på pengene - heller ikke på Fyn, siger Bo Damgaard til TV2Fyn.

Vred fynsk bryggeriejer: Filmselskabet Zentropa bedriver usmageligt tiggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce