Nabo til de to planlagte vindmøller ved Skiftekær på Tåsinge er ikke tilfreds med, at Svendborg Kommune forlænger høringsfristen efter en certifikatfejl.

Tåsinge: Svendborg Kommune har efter en certifikatfejl hos Energistyrelsen valgt at forlænge høringsperioden i sagen om byggetilladelse til de to omstridte vindmøller, som er planlagt til at blive sat op ved Skiftekær på Tåsinge. Men den løsning er den muligvis kommende nabo til vindmøllerne, Allan Bliss, ikke tilfreds med.

- Det materiale, som nu er sendt i høring, vil vi ikke forholde os til. Det er så fejlbehæftet, at det skriger til himlen, siger han og fortsætter:

- Materialet handler om en ansøgning om prototypemøller. Der er ikke tale om prototypemøller, og derfor er det ikke relevant. Der skal være en helt ny proces, som indeholder nabohøringer om køberetsordning og afklaring om erstatningsmuligheder for naboer. De forhold var slet ikke omtalt i det tidligere materiale og er af stor betydning. Der skal også foretages kildestyrkemåling, inden møllerne opstilles.

Vindmølleprojektet

Naboerne Peter Rasmussens og Peter Bay Knudsens vindmølleprojekt på Vesttåsinge har efterhånden stået på i mere end seks år. Projektet går i al sin enkelthed ud på, at de ønsker at udskifte to af de tre eksisterende såkaldte Skiftekærmøller, og i februar så det efterhånden ud til, at projektet kunne nærme sig en ende. 8. februar i år viser beregninger således, at projektet overholder den tilladte støjgrænse. Derfor udsender kommunen en revideret accept af anmeldelse efter vindmøllebekendtgørelsen.15. februar udsteder kommunen en såkaldt byggeret.

20. marts modtager kommunen en klage over en række forhold. Blandt andet på baggrund af at møllernes vinger når ud over lokalplansområdet.

4. april udsender kommunen en dispensation fra lokalplanen vedrørende vingeoverslag.

10. maj modtager kommunen anmodning om at ændre på placeringen af de nye møller.

16. maj bliver kommunen på baggrund af nye beregninger opmærksom på, at støjkravet ikke kan overholdes på Søren Lolks Vej 8, 10A og 10B. Beregningerne er gældende både for den godkendte og den ændrede placering. Efterfølgende sendes en ny ansøgning om byggetilladelse i høring.

12. juli opdager Energistyrelsens Godkendelsessekretariat for Vindmøller, at det er en fejl, at certifikatet for de planlagte vindmøller er af mærket C, og dermed en prototype. De skal i stedet have et B-certifikat, som gælder i et år i stedet for tre.

Certifikatfejlen består i, at Energistyrelsens Godkendelsessekretariat for Vindmøller gav tilladelse til, at de to vindmøller kunne få certifikat som prototypemøller i december 2016. Den konklusion har nu vist sig at være forkert, og Energistyrelsen erkender, at der er lavet en fejl. I stedet har vindmøller nu fået et såkaldt B-certifikat.

Projekt præget af fejl

Generelt har vindmølleprojektet været præget af fejl, siden der blev søgt om det første gang for omkring seks år siden, og der er fortsat ikke en afklaring på, om de to møller kan sættes op. Derfor beder Allan Bliss nu de lokale politikere om at gå ind i sagen.

-  Jeg synes, det er rystende, at alle involverede myndigheder i den grad kvajer sådan rundt i det. Der er fejl på fejl på fejl. Nu må det stoppe, og sagen må gå om. Politikerne må træde i karakter og tage affære og sikre, at beslutningsgrundlaget er i orden. Projektet skriger efter en VVM-rapport på stedet. Møllerne er alt for store og kan ikke stå der, uanset hvad man gør, siger han.

 Allan Bliss fortæller, at han og de andre naboer flere gange har gjort opmærksom på, at der ikke var tale om prototypemøller, men det er først nu, fejlen bliver rettet.

- Jeg er vred på systemet, fordi det ikke varetager alle naboernes interesser, ligesom man totalt overser hensynet til naturen. Kommunen gider ikke høre på os, men jeg må bare konstatere, at hele grundlaget og processen, som har straks sig over seks år, ikke er i orden. Det er en ommer, siger han.

  • Af:

    Færdiguddannet som journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i januar 2016. Jeg har siden da vikarieret på Fyens Stiftstidendes redaktion i Ringe og Assens, hvor jeg blandt andet skriver om samfund, erhverv og krimi.