Villa Tårnborg: Dronningen kom tæt på sin gode venindes aner

Dronning Margrethe tog forskud på udstillingen Eamon O'Kanes kommende soloudstilling "The Home, The Studio, The Museum", der først ferniseres om en uge. Her modtages hun af kunstneren selv og galleriejer Lise Lotte Honoré. Foto: Vibeke Volder

Villa Tårnborg: Dronningen kom tæt på sin gode venindes aner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborgs berømte Weber-familie har flere bånd til kongehuset, og dronning Margrethe fik både en gammel slægtshistorie og en helt ny kunsthistorie, da hun sluttede sommertogtet med besøg i Galleri DGV.

Svendborg: Dronning Margrethe tog sig god tid, da hun sluttede sit sommertogt med Dannebrog på Galleri DGV fredag formiddag. Den kunstinteresserede dronning tog forskud på galleriets næste udstilling, der er af maleren Eamon O'Kane, og som allerede hænger på væggene i Villa Tårnborg.

Hun talte med kunstneren selv og fik også set godt på de store billeder med motiver af moderne arkitektur i samspil med natur, ligesom hun også så nogle enkelte værker af kunstneren Kathrine Ærtebjerg, der var hængt op i villaens hall.

Lige så interesseret var dronningen dog i både galleriejer Lise Lotte Honorés fortælling om villaen og galleriet, og efterfølgende i familien Webers historie, som museumschef Esben Hedegaard holdt et lille foredrag om.

Sidstnævnte kunne blandt andet binde et par tråde fra Weber-familien til kongehuset.

- Det siges, at Sophus Weber, som skabte et yachtværft i Gl. Hestehauge og selv var en habil lystsejler, var den eneste, der turde vinde over Deres bedstefar i kapsejlads, fortalte Esben Hedegaard dronningen.

Den omtalte bedstefar var kong Christian X, som ofte kom på besøg hos Weber-familien.

Villa Tårnborg
Villa Tårnborg ejes i dag af Halberg A/S.

Villa Tårnborg er opført af den navnkundige Weber-familie i 1887 og rummer mange spændende historier om en usædvanlig familie, der har betydet meget for Svendborg og dens udvikling. Familien, som inden de kom til Svendborg havde tjent penge via deres involvering i Kryolitselskabet Øresund, købte i 1866 de store skovområder i Gammel Hestehauge af Carl Juel-Brockdorff og anlagde store æbleplantager samt drev Gl. Hestehauge Mostfabrik.

Familien lod opføre og beboede i mange år de store smukke villaer, som ligger i området bl.a. Villa Svea og Bella Vista. Villa Tårnborg var også sommerbolig for nogle af familiens mange gæster deriblandt Kong Christian den Tiende.

Det var familien weber som anlagde park-anlægget Christiansminde med spadserestier, statuer og en cykelbane omkring den største sø. Familien har ligeledes drevet et skibsværft, hvor de første speedbåde i Danmark blev bygget.

I 2008 køber en anden vigtig Svendborg-familie Villa Tårnborg, Halberg A/S, med det formål at bevare dette vigtige stykke Svendborg-historie. Husets stand var på daværende tidspunkt dårlig, og man besluttede at genopbygge huset på ny. Henover sommeren og efteråret 2009 blev grunden ryddet for bevoksning og ejendommen blev revet ned. Tårnet på villaen blev varsomt fjernet, istandsat og er efterfølgende blevet genopført på huset. I efteråret 2012 blev grunden foran huset ryddet, således at udsigten til sundet genskabtes. Huset er opbygget ud fra nutidens bedste byggestandarder med bl.a. jordvarme og helstøbt terrazogulv, men hele tiden med fokus på husets oprindelige stil.

Galleri DGV har fra 2012 lejet sig ind på Villa Tårnborgs underetage . I de varme måneder åbner galleriet havelågen, som fører ned til Christiansminde-stien. Dermed bliver der direkte adgang fra stien til galleriet.

Den nyrenoverede Villa Tårnborg vandt i 2011 Svendborg Kommunes arkitekturpris, som er stiftet til at fremme den gode arkitektur.
Dronning Margrethe fik en snak med Eamon O'Kanes om hans kunst. Soloudstilling
Dronning Margrethe fik en snak med Eamon O'Kanes om hans kunst. Soloudstilling "The Home, The Studio, The Museum" åbner først om en uge. Foto: Vibeke Volder

Hofdame mindet

Museumschefen gav også dronningen en anden lille historie med og kom dermed helt tæt på majestæten selv. Den drejede sig om en datterdatter af Sophus Weber, nyligt afdøde Wava Kitty komtesse Armfelt.

- Åh ja, sagde dronning Margrethe, for denne kvinde kendte majestæten særdeles godt.

Wava, der blev 83 år, var siden de unge år dronning Margrethes nære veninde. Fra 1955 var hun hofdame hos H.M. Dronning Ingrid, og fra 1958 hos H.K.H. Prinsesse Margrethe som tronfølger, og fra 1972 som dronning.

Hun fulgte den lidt yngre prinsesse Margrethe under studie- og uddannelsesforløbet i Danmark og i udlandet, og hun ledsagede tronfølgeren under mange spændende rejser til Østen og Sydamerika, til udgravninger i Nubien, på skiture i Norge og under uddannelsen i Kvindeligt Flyvekorps.

Dronningen hørte nu om venindens sydfynske aner - og dem kendte hun selvfølgelig lidt til i forvejen, sagde hun.

Således beriget forlod dronning Margrethe Villa Tårnborg og Galleri DGV i Krone 12 med kurs mod havnen og Dannebrog.

Tilbage i Christiansminde kunne Lise Lotte Honoré glæde sig over et vellykket besøg.

At dronningen interesserer sig for kunst og historie er velkendt, men galleriejeren kunne fortælle, at dronningen allerede aftenen forinden havde forberedt sig på, hvad hun skulle opleve i Villa Tårnborg.

Det var sket under receptionen på kongeskibet, hvor majestæten havde forhørt sig nærmere hos Lise Lotte Honoré.

Dronning Margrethe så ud til at kunne lide, hvad hun så på besøget i Galleri DGV. Foto: Vibeke Volder
Dronning Margrethe så ud til at kunne lide, hvad hun så på besøget i Galleri DGV. Foto: Vibeke Volder
Også Villa Tårnborgs ejer Henrik Halberg var med, da dronning Margrethe besøgte den genopførte Weber-villa. Foto: Vibeke Volder
Også Villa Tårnborgs ejer Henrik Halberg var med, da dronning Margrethe besøgte den genopførte Weber-villa. Foto: Vibeke Volder
Dronningen havde på forhånd forberedt sig på, hvad hun skulle opleve i Villa Tårnborg. Foto: Vibeke Volder
Dronningen havde på forhånd forberedt sig på, hvad hun skulle opleve i Villa Tårnborg. Foto: Vibeke Volder

Villa Tårnborg: Dronningen kom tæt på sin gode venindes aner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce