Enhedslistens sydfynske folketingsvikar, Jesper Kiel, vil tvinge transportministeren til gå ind i sagen

Svendborg: Ministeren vil ikke anerkende, at der er et problem, og så må man jo tvinge ham til det.

Det er sådan, Jesper Kiel (EL) udlægger den mission, han er på i Folketinget, hvor han vikarierer i tre måneder.

Kiel har stillet transportminister Hans Christian Schmidt (V) en række spørgsmål om Svendborgbanen, hvor forsinkelser, aflyste tog og ikke mindst passagerer, der bliver sat af i Stenstrup, hører til dagens orden

Det fremgår imidlertid ikke af statistikkerne, hvor man kun kan aflæse antallet af tog, der er mere end tre minutter forsinket.

- På Svendborgbanen bliver passagerer både halve og hele timer forsinket, og det kan man ikke se. Man kan heller ikke se, hvis folk er blevet sat af i Stenstrup, hvor de så uden tag over hovedet har stået og ventet på enten en bus eller det næste tog, siger Jesper Kiel.

Den problemstilling er Hans Christian Schmidt ikke opmærksom på, mener Kiel.

- Han har svaret lidt undvigende, at DSB lever op til de aftaler, der er, men det dur ikke bare at henholde sig til det. For hvis en forsinkelse på fire minutter tæller for det samme, som hvis man skal stå og kukkelure i Stenstrup, så er der noget galt med de aftaler, siger Jesper Kiel.

En af hovedårsagerne til problemerne er, at signalsystemet er gammelt og udtjent.

Det vil derfor blive skiftet ud i 2021 - en investering til 20 mia. kroner - og Jesper Kiel har ingen ambitioner om at få rykket manøvren frem.

Men der kan alligevel gøres noget her og nu, mener han.

- I stedet for at sætte passagererne af, når forsinkelser skal indhentes, kunne man springe Stenstrup Syd over og sætte dem af i Svendborg Vest eller i Svendborg i stedet, siger han.

Det vil kræve, at Svendborg Vest bliver opgraderet fra trinbræt til station, hvilket blandt andet indebærer, at der skal nogle nye signaler til.

Det bør ifølge Jesper Kiel kunne gøres for nogenlunde små penge.

- Det kræver, at ministeren siger til Banedanmark, at det her skal vi have gjort noget ved. Men det kræver, at han anerkender problemet, og derfor har jeg stillet ham en lang række dybdeborende spørgsmål, siger Jesper Kiel.

Noget tyder på, at det ikke har været helt forgæves, mener han.

For han har blandt andet spurgt, om Hans Christian Schmidt vil se på muligheden for, at toget fortsætter til Svendborg i stedet for at sætte folk af i Stenstrup, og ministeren har svaret, at det vil han.

- Det viser, at han nu har forstået, at der er folk, som ikke når frem til endestationen, siger Jesper Kiel.

Endelig har han bedt ministeren om at få undersøgt, hvor mange gange folk bliver sat af i Stenstrup.

- Jeg ved ikke, hvor stor en andel af passagererne det er, men jeg tror, det er mange, siger han.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.