Siden klokken seks i morges har flere end 50 mennesker hentet sandsække til at sikre deres huse mod vandmasserne, oplyser indsatsleder i Beredsskab Fyn, Kenneth Hørdum.

Svendborg: I en lind strøm har borgere i Svendborg siden klokken seks været forbi Poul Smeds Vej for at hente sandsække hos Beredskab Fyn. Ifølge indsatsleder hos Beredskab Fyn Kenneth Hørdum har flere end 50 forsynet sig.

- Men folk kan ikke forstå, at der ikke er sand i dem. Men det er altså folks eget ansvar at sikre deres huse, fortæller han.

Ikke desto mindre har man siden sidst på formiddagen kunnet hente sand på Frederiksø, hvorfor mange tager turen herned med bil og trailer for at kunne gardere sig.

En af dem er Kenneth Hoffmann, der er godt i gang med at fylde 100 sække sammen med sin svoger for at sikre sommerhuset på Thurø.

- Vi er nok nødt til at køre et par gange. Traileren har jo sin begrænsning, siger han og oplyser, at han forudser, det bliver en lang dag. Og en lang nat også for den sags skyld, hvis vandet virkelig viser sig at stige op om sommerhuset.

Læs mere: Gode råd: Hvis du får regnvand eller kloakvand i boligen

Det er en stormflod af vand fra Den Botniske Bugt, som ventes at ramme Det Sydfynske Øhav i aften og kan resultere i vandstigninger på mere end 1,5 meter. Det vil betyde, at mange kystområder vil risikere at stå under vand, når der kommer mere vand end havet kan rumme.

Sandsække ikke nok

Sandsække er dog langt fra nok til at holde vandet uden for døren, oplyser indsatsleder Kenneth Hørdum, der står og deler sækkene ud på Poul Smeds Vej 20, og han er da også flink til at give borgerne et par råd med på vejen.

- Husk at have noget plastfolie inde bag. Sækkene alene holder ikke tæt, forklarer han Svend Poulsen, der er en af de mange, der kommer efter sandsække og viser på en tegning, hvordan plastfolien skal helt ud i hjørnerne ved døre og vinduer, hvorefter sækkene lægges oven på.

Han råder til enten at hente sand på havnen eller i en grusgrav. Eller på stranden, hvis man har sådan en i baghaven.

- Bare husk at lægge det tilbage igen, hvor det kom fra, formaner han en anden borger og minder om, at det er ulovligt, hvis man beholder sandet fra stranden.

Lang dag i vente

Endnu er der tid til at sikre sig, og mange er allerede godt i gang. Hvor galt det går, kan man dog langt fra vide, erkender indsatslederen og hans kollega Tony Johansen.

Tony Johansen ville dog langt fra blive overrasket, hvis det bliver en nat uden søvn.

- Jeg tror ikke, at jeg kommer hjem før i morgen engang. Men det afhænger jo helt af, hvordan det udvikler sig, fastslår han.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Følg vejrsituationen her: Normal vandstand - Stormrådet erklærer 'Stormflod' i syd

Følg vejrsituationen her: Normal vandstand - Stormrådet erklærer 'Stormflod' i syd

Vandstandsstigninger: Sådan rammer de Fyn - sådan beskytter du dig

Vandstandsstigninger: Sådan rammer de Fyn - sådan beskytter du dig

Vinden har toppet: Nu stiger vandet - her kan du hente sandsække

Vinden har toppet: Nu stiger vandet - her kan du hente sandsække