Vi sad oppe hele natten


Vi sad oppe hele natten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KONFLIKT: Ældre ægtepar blev ikke hjulpet i seng af hjemmehjælpen
SVENDBORG: - Det var ikke særlig rart at få den besked.

75-årige Kjeld Johansen var ked af det tirsdag. Og lidt træt. Han og hustruen Else på 70 år havde siddet i deres lænestole hele natten.

Ved frokosttid mandag havde de ringet fra den kommunale hjemmepleje og meddelt dem, at aftenens hjemmehjælpere ville tage en lift med til at bringe Else Johansen fra lænestolen til sengen.

Ægteparret sagde nej. De vil ikke have liften inden for døren.

- Det gør ondt på min kone, når de bruger den, siger Kjeld Johansen.

Så blev hjemmehjælpen væk. Først kl. 8 tirsdag morgen kom de i seng - da de igen fik besøg af nogle andre hjemmehjælpere.

- De havde selv bedt hjemmehjælperne om at blive væk, hvis de tog en lift med, siger faglig konsulent Birgitte Beier, Svendborg Kommune.

Tidligere i seng

Birgitte Beier siger, at kommunen længe har forsøgt at finde en løsning. Problemet er der ikke om morgenen. Men kun om aftenen, når Else Johansen er blevet træt. Så kan hun ikke stå selv. Og løftet er for hårdt for hjemmehjælperne.

- Vi har sågar haft en fysioterapeut på for at finde andre løsninger. Men de er der ikke, siger Birgitte Beyer.

Kommunen har derfor tilbudt, at hjemmehjælperne lægger Else Johansen tidligere i seng - inden hun er så træt, at hun ikke kan støtte selv. Eller til sædvanlig tid - mellem 21.30 og 22 - ved hjælp af liften.

- Ja, de vil lægge hende i seng allerede ved 19-tiden. Det er jo lidt tidligt, siger Kjeld Johansen.

Får ondt

Han forstår ikke, hvorfor kommunens folk ikke vil høre på ham og hans hustrus klager.

- Det kan ikke være rigtigt, at det skal gøre ondt på hende, når de bruger liften, siger han.

- Jeg har sagt til dem flere gang, at det må være, fordi de betjener den forkert. Hun kommer næsten helt op at hænge. Og det gør ondt under armene og hen over brystet. Men de vil ikke lytte, siger Kjeld Johansen.

Varig løsning

- Vi skal selvfølgelig finde en varig løsning på problemet. Og jeg synes, vi har været fleksible, siger Birgitte Beier fra kommunen.

- Vi skal tage hensyn til de ældre. Men vi skal også tage hensyn til medarbejderne, så de ikke belastes af for tunge løft, siger hun.

Den såkaldte stålift, som Else Johansen ikke vil bruge, anvendes ifølge Birgitte Beier af hjemmehjælperne til at håndtere andre ældre medborgere - uden problemer.

Formanden for Handicap-foreningen Østfyn, Annika Wiinberg, gik tirsdag ind i sagen. Hun forstår ikke, at kommunen ikke kan finde en løsning på problemet.

- Hvis Else Johansen får smerter, når hjemmehjælperne bruger liften, så må kommunen da finde en anden metode til at hjælpe hende i seng. Og jeg har da under mit besøg hos ægteparret set, hvordan hjemmehjælpere kan flytte hende uden brug af lift, siger Annika Wiinberg.

Gentog tilbuddet

Tirsdag gentog kommunen tilbuddet til ægteparret: Enten kommer hjemmehjælperne og lægger Else Johansen tidligere i seng - uden brug af lift. Eller også kommer de til normal tid - med lift.

Sidst på tirsdagen sagde Kjeld Johansen:

- Jamen, jeg ved ikke rigtig, hvad vi gør. Nu må vi se.

Vi sad oppe hele natten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce