Værtshuset med den ulovlige farve åbner

Jørgen Lundsgaard slår på torsdag op for de kontroversielle røde døre i sit nye værtshus i Møllergade 23. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Værtshuset med den ulovlige farve åbner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På torsdag slår Jørgen Lundsgaard op for sit nye værtshus - det med den kontroversielle røde facade og stribede markise - i Møllergade. Sagen om facaden kører stadig, fortæller Lundsgaard, der dermed kan blive tvunget til at male om.

Svendborg: Facaden er rød, markissen stribet og meningerne mange.

Det er i den grad et omstridt værtshus, der på torsdag har premiere. For allerede lang tid inden åbningen af Den Røde Café - Café Rouge i Møllergade 23, ejet af byrådspolitiker Jørgen Lundsgaard, har stedet sat sig selv på bykortet på grund af dets knaldrøde farve, som er i strid med lokalplanen.

Der verserer stadig en sag mellem værtshusejer og forvaltningen om farven, hvorfor facaden heller ikke er færdiggjort, men det afholder altså Lundsgaard fra at åbne.

- Foreløbig er der en dialog med forvaltningen, og jeg forventer et positivt udfald af den. Jeg søger i hvert fald om at beholde farven. Men nu er farven på vinduet ikke prohibitiv for, at man kan have en café, lyder det fra Jørgen Lundsgaard.

- Det koster også penge at have stedet, så man kan jo ikke bare lade være med at åbne, fordi der er en sten i vejen, tilføjer han.

Behøver ikke opføre mig ordentligt

Det var tilbage i september, at sagen om den opsigtsvækkende røde facade begyndte. Her kom det frem, at Jørgen Lundsgaard ikke havde søgt kommunen om de nødvendige tilladelser, inden han gik i gang.

Det er et brud på loven, påpegede leder af byggesagsafdelingen i avisen den 6. september.

- Det er ulovligt ikke at søge om tilladelse. En bygningsejer er forpligtet til at følge planloven og kan blive tvunget til det, sagde Rasmus Fristed i den forbindelse.

Siden klagede en borger formelt til Svendborg Kommune over Jørgen Lundsgaards røde værtshusfacade, der i det hele taget skabte stor debat rundt omkring.

Nogle mente, at Jørgen Lundsgaard som lokalpolitiker både burde have vidst bedre og fulgt reglerne. Andre derimod brugte sagen som anledning til at påpege, at kommunens facaderegler var for strikse og stod i vejen for bymidtens udvikling. En lempelse af reglerne nåede endda at blive drøftet politisk.

Alt imens har Jørgen Lundsgaard hele tiden holdt fast og ment, han selv må bestemme farven på sit nye sted.

Det gør han stadig, men erkender, at det kan ende med et påbud.

- Jeg fik det gode råd af forvaltningen om at få fat i en en ingeniør eller arkitekt, fordi jeg nok ikke selv kunne stå for at sætte en anden farve på vinduet. Og da jeg selv er ingeniør, har jeg fået fat på en arkitekt, som så er i dialog med kommunen, siger han.

Om han så vil følge et eventuelt påbud, har han ikke bestemt sig for endnu.

- Det må jeg tage stilling til, når vi når dertil. Nu er jeg ikke politiker længere, så jeg behøver ikke engang opføre mig pænt, siger en smågrinende Lundsgaard med henvisning til sidste uges kommunalvalg, hvor han ikke fik et plads i byrådet.

- Men jeg har indtil videre fået påbud om, at jeg ikke må gøre facaden færdig, så der er for eksempel ikke lavet trappesten endnu, siger han.

Derfor må gæster tage et ekstra stort skridt op i værtshuset, når der er på torsdag mellem klokken 15 og 18 er åbningsreception. Gør de det, venter der dem en fest, forsikrer Lundsgaard.

- Vi giver en øl og noget vin, og så dukker mine musikalske venner op og står for underholdningen, mens mine kulinariske venner kommer og står for maden. Så det skal nok blive en hyggelig dag.

Værtshuset med den ulovlige farve åbner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce