Ulovlig pleje af Piv får masser af opbakning: Loven skal overholdes, siger vildtkonsulent

Rådyret Pivs "plejeforældre" fra Oure har fået masser af medvind til deres ulovlige aktion, da de sidste år tog rålammet til sig, efter dets mor var blevet kørt ihjel. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ulovlig pleje af Piv får masser af opbakning: Loven skal overholdes, siger vildtkonsulent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Hvem har ikke taget en lille fugleunge i pleje, spørger vildtplejekonsulent, der understreger, at det er problematisk at opfostre et rålam.

Sydfyn: Det har givet adskillige klap på skuldrene til et sydfynsk ægtepar, efter de stod frem og fortalte, at de siden sidste år har taget et forladt rålam til sig.

Rådyret Piv har nu vokset sig stor, sover i en hundekurv og er blevet gode venner med hunden Tina og ægteparrets barnebarn.

Historien har fået en række brugere til tasterne, der overvejende er positive og kalder det alt fra "fantastisk" til "godt gået" og "skøn historie" på trods af, at aktionen er i strid med loven.

"Forstår simpelthen ikke lovgivningen i Danmark mere! Vi har zoologiske haver af forskellig observans, hvor vi slæber dyr til fra hele verden for at redde dem. Men når kærlige mennesker tager sig af et af de smukkeste dyr, vi har i naturen i Danmark, så er det ulovligt. Jeg græmmes", skriver blandt andre Jonna Nielsen.

Man skal have en særlig tilladelse til at drive en såkaldt vildtplejestation for at pleje råvildt i Danmark. Ægteparret har fortalt, at de blev bedt om at skyde rålammet, der havde mistet sin mor og var i en dårlig forfatning.

Bekymret for adfærden

Det nænnede ægteparret ikke, og det forstår vildtkonsulent Lars Erlandsen Brun fra Naturstyrelsen på Fyn som udgangspunkt godt.

- Hvem har ikke som dreng taget en lille fugleunge i pleje? Jeg forstår godt mekanismerne, men loven skal overholdes, lyder det fra vildtkonsulenten.

Naturstyrelsen beskriver eksempelvis i en vejledning for vildtplejestationer, at råvildt skal aflives hurtigst muligt, hvis vildtet ikke kan komme tilbage i naturen indenfor en periode på seks måneder.

Vildtkonsulent Lars Erlandsen Brun fortæller, at det primært er rådyrets adfærd, han er bekymret for:

- Det er ikke uden grund, at der er de her regler. Ikke alle er lige dygtige til det. Dybest set vil det i langt de fleste tilfælde være det mest korrekte at aflive, hvis man har yngel, der er forladt, konstaterer han.

Lars Erlandsen Brun er ikke bekymret for, om rådyret Piv kan overleve i naturen. Det er nærmere det tætte forhold til mennesker, der kan være problematisk:

- Jeg tror ikke, det dør af sult. Det kan formentlig gode lære at tage føde til sig. Det er først og fremmest dets tamme adfærd, hvis det tror, at alle mennesker er venlige. Det er de nødvendigvis ikke, siger vildtkonsulenten.

- Det kan nærme sig folk, der går med hunde, og så kan det miste noget af dets naturlige skyhed, som er dets måde at klare sig på i landskabet mod dets naturlige trusler, tilføjer han.

Ulovlig pleje af Piv får masser af opbakning: Loven skal overholdes, siger vildtkonsulent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce