Udvalgsformand kritiserer besparelse på handicapområdet: - Det har aldrig været på tale

Hanne Ringgaard Møller mener ikke, at budgetforliget lægger op til en besparelse som den, der er vedtaget. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Udvalgsformand kritiserer besparelse på handicapområdet: - Det har aldrig været på tale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hanne Ringgaard Møller (R) kritiserer Økonomiudvalgets beslutning om at spare 2,7 millioner kroner på voksen handicap-området. Hun mener ikke, at besparelsen er i tråd med det budgetforlig, hun skrev under på i september. Men borgmester Lars Erik Hornemann (V) mener ikke, at besparelsen kan overraske.

Svendborg: En ting er at blive enige om at spare. En anden sag er at blive enige om hvor, der skal spares. For nylig kom Økonomiudvalget tættere på specifikke steder at svinge sparekniven, da der efter årets budgetforhandlinger var fem millioner i årlige besparelser - eller budgetforbedringer - som skulle fordeles. Og udmøntningen har afsløret, at der blandt forligsparterne er mindst to fortolkninger af budgetforliget. 

Ifølge det vedtagne budgetforlig skal de fem millioner kroner findes på baggrund af såkaldte benchmark-analyser, hvor kommunens udgiftsniveau på udvalgte områder holdes op mod gennemsnittet i Region Syddanmarks for at finde steder at spare.

En analyse over det specialiserede sociale område ligger allerede klar, mens arbejdet med analyser på andre områder stadig er i gang. Og i Økonomiudvalget besluttede alle undtagen Enhedslisten at vedtage direktionens forslag om at spare 2,7 millioner på voksen handicap-området. Den beslutning har fået Hanne Ringgaard Møller (R), formand for Social- og Sundhedsudvalget, til at kritisere Økonomiudvalget for at lade et sårbart område stå for over halvdelen af besparelsen.

- Vi har ikke aftalt, at man bare kan sige 2,7 millioner på handicap. Det er der jo ingen, der har besluttet ved budgetforhandlingerne. At handicapområdet skal stå for så stor en besparelse har aldrig været på tale, da vi forhandlede, siger hun og fortsætter:

- Derfor bør man som økonomiudvalg bremse det og se, hvad de nye analyser siger, før man beslutter, hvor der skal spares. Jeg tror måske, at når det ikke er ens eget område, så glemmer man lidt, hvad 2,7 millioner betyder. Det kan jo være fyringer og lukninger af bosteder. Som minimum burde man fordele det lige på udvalgene, siger Hanne Ringgaard Møller.

Fem millioner på benchmark-analyser
Af de fem millioner kroner i besparelser har Økonomiudvalget vedtaget direktionens forslag om at skære 2,7 millioner på voksen handicap og 140.000 kroner på flygtninge og integration. 1,2 millioner er gemt til de analyser, som er under udarbejdelse.På det specialiserede sociale områder stikker især Svendborgs udgifter til alkoholbehandling og stofmisbrugsbehandling ud i forhold til andre kommuner i regionen.

Alle partier i økonomiudvalget, undtagen Enhedslisten, som står udenfor budgetforliget, stemte for de vedtagne forslag.

Om de fem millioner kroner står der i budgetforliget:

"Parterne er enige om at anvise besparelser på i alt fem mio. kr. årligt via de temabeskrivelser, der blev udarbejdet i forbindelse med budgetlægningen for 2017 og via de budgetanalyser, der pt. er under udarbejdelse."

Direktionen peger blandt andet på nedlægning af støttecentrene Kløvermarksvej, Solsikkevej og Bryghuset og nedlæggelse af misbrugsteam som konkrete spareforslag.

Fagudvalgene skal bestemme sig for konkrete forslag i starten af 2018.

Ikke tid til at vente

På baggrund af analysen af det specialiserede sociale område har direktionen regnet sig frem til et sparepotentiale på 16 millioner. Og da man havde analysen foran sig, da budgettet blev forhandlet, mener Økonomiudvalgets formand, borgmester Lars Erik Hornemann, ikke, at det kan komme som en overraskelse, at voksenhandicap var et af de steder, der skulle spares.

- For mig at se har det været kendt, at vi også skulle se på det område. Vi aftalte jo, at vi skulle se på områder, hvor vi brugte mange penge i forhold til andre, og det gør vi på det her område. Og den analyse var jo lavet, da vi forhandlede budget, siger han.

Han medgiver, at området er sårbart.

- Men alle områder er sårbare. Og så skulle man jo have sagt noget i forhandlingerne. Det her er en udmøntning af et budget, som er vedtaget, siger Lars Erik Hornemann.

Og at vente med at beslutte noget til alle analyser er på plads, er ikke en luksus, kommunen kan benytte sig af, forklarer borgmesteren.

- De her analyser ligger klar. Og vi skal have udmøntet noget, som har effekt i 2018. Det er det, vi har vedtaget. Og så kan vi jo ikke vente på alle analyser, som måske først kan sættes i værk fra 2019. Det kunne jo være behageligt at vente med noget konkret til efter valget, men vi har valgt at være åbne, siger han.

Hvordan man end tolker ordlyden i budgetforliget, så er det sikkert, at der nu ligger en rammebesparelse på voksen handicap-området hos Social- og Sundhedsudvalget og venter. Derfor skal der nu være høringer, før de 2,7 millioner bliver til konkrete spareforslag.

Udvalgsformand kritiserer besparelse på handicapområdet: - Det har aldrig været på tale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce