Syv store byggeprojekter til en samlet værdi af over en milliard kroner er netop nu på tegnebrættet i Svendborg. Ingen kan huske fortilfælde.

Svendborg: I løbet af de kommende måneder og år vil byggekranerne rykke ind i Svendborg i et omfang som ingen kan huske i nyere tid.

Syv store byggeprojekter til en samlet anlægssum på over en milliard kroner er netop nu ved at blive sat i søen, og det vækker begejstring i den lokale byggebranche.

- Jeg kan ikke huske, at der tidligere har været så mange og så store projekter i gang i Svendborg samtidig. Nu gælder det om at ride videre på bølgen og bevare optimismen, siger Claus Larsen, næstformand i Dansk Byggeri Fyn og bosat i Svendborg.

Befolkningstallet i Svendborg Kommune

1. kvartal 2012: 58.5511. kvartal 2013: 58.296

1. kvartal 2014: 57.979

1. kvartal 2015: 57.988

1. kvartal 2016: 58.228

1. kvartal 2017: 58.510

Kilde: Danmarks Statistik

De store projekter er blandt andet to nye bolig- og erhvervsbyggerier på Svendborg Havn, et boligprojekt på den gamle Nordre Skole, et nyt friplejehjem, et nyt Simac og en gennemgribende renovering af lejlighederne i området ved Jægermarken.

Et regionalt vækstcenter

Også i Dansk Byggeris hovedsæde vækker aktiviteten i Svendborg opsigt. Organisationens cheføkonom, Bo Sandberg, vurderer, at Svendborg skiller sig positivt ud fra sammenlignelige provinsbyer med det byggeprogram, der nu sættes i gang.

- Selvom det er projekter, der trods alt bliver spredt ud over flere år, så mener jeg, at det her ligger ud over det sædvanlige, siger cheføkonomen.

Han ser tegn på, at Svendborg er ved at udvikle sig til et såkaldt regionalt vækstcenter med nye boliger, nye uddannelsesinstitutioner og virksomheder samt en øget satsning på turisme.

- I sådanne vækstcentre samles kræfterne i nogle provinsbyer, som får en større styrkeposition og kan tiltrække nye investeringer, og der er meget, der tyder på, at Svendborg er ved at få den status i det sydfynske område. Det er vældig positivt, siger Bo Sandberg.

Claus Larsen understreger dog, at der også er tale om tilfældigheder, når det massive byggeprogram bliver klumpet sammen indenfor ganske få år. Han nævner, at der har været talt om et nyt Simac gennem flere år, og at det er en tilfældighed, at det nu sættes i gang samtidig med flere andre store projekter.

Stigende befolkningstal

Kommunaldirektør i Svendborg Kommune, Erik Bendorf, er enig i, at der til en vis grad er tale om et sammentræf af tilfældigheder.

- Nordre Skole kunne have været fire-fem måneder længere fremme, hvis byrådet ikke havde bedt os lave udbudsmaterialet om, så skolen kunne bevares. Og på Jessens Mole kunne byggeriet nærmest have været i gang nu, men det er blevet forsinket af to klagesager, siger Erik Bendorf.

Han henviser til to klagesager til Statsforvaltningen og Naturklagenævnet. Den første sag har taget 16 måneder at behandle, mens den anden endnu ikke er afgjort.

Kommunaldirektøren understreger dog, at Svendborg står midt i en positiv udvikling, og han mener, at det massive byggeprogram blandt andet er et resultat af, at en dykkende befolkningskurve er vendt.

- Det betyder, at det giver mening at tale om flere boliger, siger Erik Bendorf.

Han tilføjer, at netop befolkningstallet har en helt afgørende betydning, og at det er det første, investorer spørger til, når de retter henvendelse til kommunen.

- Det er ikke mange år siden, at man lavede beregninger og kunne prognosticere, hvornår den sidste flyttede og man kunne lukke Sydfyn. Men den kurve er nu vendt, og det gør en stor forskel, at vi nu kan sige, at tallet er steget måned for måned i tre år, siger Erik Bendorf.

Arbejde til lokale

Selvom der ikke er meget der tyder på, at de lokale byggefirmaer får mulighed for at byde på de store projekter, så ser Claus Larsen alligevel gode muligheder for, at de kan skaffe sig nogle ordrer.

- Erfaringen er, at de store konsortier har brug for nogle underleverandører, og vi skal absolut ikke holde os tilbage med at tage kontakt til dem. Det gør jeg heller ikke selv, siger næstformanden i Dansk Byggeri Fyn, der også er direktør og ejer af bygge- og entreprenørfirmaerne Guldfeldt og Hans Jørgensen & Søn.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Svendborg, hvor jeg jagter alle former for nyheder. Jeg skriver både til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Er bosat i Svendborg med min familie og uddannet på Danmark Journalisthøjskole i 1994.

Mere om emnet

Se alle
Fyns Amts Avis på gaden: - Byggeboom er glædeligt, men vær varsom. Hvad mener du?

Fyns Amts Avis på gaden: - Byggeboom er glædeligt, men vær varsom. Hvad mener du?

Fyns Amts Avis mener: Grund til sydfynsk optimisme

Fyns Amts Avis mener: Grund til sydfynsk optimisme

Borgmester: Flere projekter på vej

Borgmester: Flere projekter på vej