Det var uberettiget, at Dansk Metal Sydfyn bortviste Anette Nielsen i 2014, har Østre Landsret tilkendegivet. Fagforeningen skal nu betale fire måneders løn, feriepenge og pension til Anette Nielsen, som føler, at hun nu har fået oprejsning.

Svendborg: Dansk Metal arbejder for medlemmernes rettigheder på arbejdsmarkedet, men når det kommer til fagforeningens egne ansatte, så kniber det mere.

Konklusionen liggerl lige for, efter at et godt to og et halvt års langt forløb nu er afsluttet i Østre Landsret.

I en såkaldt tilkendegivelse foreslog landsretten, at Dansk Metal Sydfyn skal betale 136.355 kroner svarende til fire måneders løn plus renter til Anette Nielsen, hvilket fagforeningen gik med til.

13. juni 2014 melder fem Dansk Metal Sydfyn-medarbejdere sig syge, efter at et forsøg på at vælte formand Freddy Knecht på en ekstraordinær generalforsamling er kuldsejlet.De modtager alle brev om, at de er bortvist.

Tre er medlem af Dansk Metal, en er HK'er, og en er organiseret i FOA.

Der bliver ifølge Freddy Knecht kort efter indgået forlig med FOA-medlemmet, og i marts 2015 bliver der også indgået forlig med de tre Metal-medlemmer.

Men HK går rettens vej, og februar 2016 afgør Retten i Svendborg, at bortvisningen er berettiget.

Den 31. januar 2017 kommer Østre Landsret dog til et andet resultat.

I en tilkendegivelse anbefaler retten, at parterne indgår forlig, således at Anette Nielsen får løn i opsigelsesperioden.

Og sådan bliver det.

Det ligger dermed fast, at det var uberettiget, da Anette Nielsen blev bortvist uden løn i sommeren 2014.

- Jeg synes, jeg endelig har fået oprejsning. Retten har slået fast, at Metal ikke måtte bortvise mig, som de gjorde, siger Anette Nielsen, der understreger, at det ikke så meget har handlet om pengene for hende.

- Jeg har i godt to år ikke kunnet gå nogen steder hen uden at blive spurgt om sagen, og det har været rigtig grimt. Jeg håber, det er slut nu, siger hun.

- Jeg har i godt to år ikke kunnet gå nogen steder hen uden at blive spurgt om sagen, og det har været rigtig grimt. Jeg håber, det er slut nu.Anette Nielsen, tidligere ansat i Dansk Metal Sydfyn.

Dramatisk generalforsamling

Det er en ekstraordinær generalforsamling på Svendborg Erhvervsskole den 11. juni 2014, der sætter det hele i gang.

9 af Metal Sydfyn-bestyrelsens 13 medlemmer har erklæret deres mistillid til formand Freddy Knecht og krævet hans afgang, fordi der har været klager over arbejdsmiljøet på afdelingen i Svendborg, men på generalforsamlingen bliver det fremsatte mistillidsvotum skudt ned med stemmerne 159-128.

Læs mere (kræver abonnement): Tyran - eller offer for et planlagt kup

Næste dag melder fem af de seks ansatte på lokalafdelingens kontor sig syge, og så bliver de bortvist med blandt andet begrundelsen, at de har været illoyale over for Freddy Knecht.

Så ruller sagen. En af de bortviste er medlem af FOA, tre er faglige konsulenter og organiseret hos deres egen arbejdsgiver, Metal, og en enkelt, a-kassemedarbejder Anette Nielsen, er medlem af fagforeningen HK.

Nederlag og sejr

Og HK går rettens vej - og taber i februar 2016.

Byretten vurderer, at hendes sygemelding "ikke kan anses som reel", og at hun har meldt sig syg efter aftale med kollegerne.

Ergo var hendes bortvisning berettiget, vurderer retten, men HK anker til landsretten.

I modsætning til i byretten bliver der nu ført vidner i form af blandt andre Anette Nielsens læge.

Og Østre Landsret kommer altså frem til det stik modsatte resultat, hvilket glæder Anders L. Andersen, der er faglig konsulent i HK.

- Vi har kæmpet for, at der ikke var grundlag for at bortvise hende, og det har vi fået medhold i, siger Anders L. Andersen, der ligesom Anette Nielsen påpeger, at det med pengene faktisk ikke er det vigtigste.

For når man af alle steder bliver sparket ud af en fagforening, så bliver der snakket på gader og stræder.

- Der er mange i hendes lokalsamfund, der har interesseret sig for sagen, for Metal er en kendt arbejdsplads, og derfor er det afgørende, at hun nu har fået vasket den plet væk, siger Anders L. Andersen.

Efter hans opfattelse var det lægen, der gjorde udslaget.

- Dommerne sagde, at en læge er en anerkendt fagperson, som man ikke har grund til at have mistillid til. Så når han fortæller, at Anette Nielsen har haft en akut stressreaktion, så lægger de det til grund. Det er det væsentlige i det, siger han.

Anette Nielsen arbejder i dag hos 3F Østfyn.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
Metalformand: For mig er det en sejr

Metalformand: For mig er det en sejr

Oprejsning for fyrede konsulenter

Oprejsning for fyrede konsulenter

Forsker: Klokkeklart nederlag til Metal

Forsker: Klokkeklart nederlag til Metal