Trues med tvangsbøder: Landmand er dømt for ulovlig opgravning af vandløb

Lundeborg Bæk og det tilstødende vandløb er blevet reguleret af en landmand, der nu er dømt for udåden.

Trues med tvangsbøder: Landmand er dømt for ulovlig opgravning af vandløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landmand ved Lundeborg er idømt 10.000 kroner i bøde for at have udgravet og ændret på Lundeborg Bæk og et tilstødende vandløb. Dertil kommer ugentlige tvangsbøder, indtil han retablerer vandløbene.

Lundeborg: Landmand Axel Frederik Juul, Caroline Amalievej ved Lundeborg, er ved Retten i Svendborg idømt en bøde på 10.000 kroner for ikke at have fulgt Svendborg Kommunes påbud om at retablere, hvad han har ændret ved Lundeborg Bæk og et tilstødende mindre vandløb.

Miseren er startet i 2014, hvor landmanden gravede grus og sten op af de to vandløb på en strækning over godt en halv kilometer.

Han gjorde vandløbene dybere, bredere og lavede fald. Derudover regulerede han hældningen på brinkerne. Resultatet var, at både bækkenes skikkelse og vandføringsevne blev ændret, og det er ikke lovligt.

Axel Frederik Juul ønsker ikke at tale om sagen med Fyns Amts Avis, og hans advokat, Gert Møller Lund, er efter flere henvendelser ikke vendt tilbage. Derfor kender vi ikke den dømtes syn på sagen.

Sagens anklager, Klaus Holten Kristensen, oplyser søndag, at den dømte har valgt at anke sagen til landsretten med påstand om frifindelse.

Der var tale om meget mere end blot vedligeholdelse, som landmanden jo har pligten til. Det her var en ulovlig regulering.
Birgitte Frederiksen, afdelingsleder, Svendborg Kommune

Flere frister overskredet

Leder af Svendborg Kommunes Natur og Miljø-afdeling Birgitte Frederiksen fortæller, at det var en tilfældighed, der fik kommunen på sporet af ødelæggelserne, som for en del er sket i et skovområde.

- En medarbejder var på besøg i anden anledning og opdagede så, hvad der var sket med vandløbene. Der var tale om meget mere end blot vedligeholdelse, som landmanden jo har pligten til. Det her var en ulovlig regulering, og derfor gav vi i foråret 2015 et påbud om, at vandløbene skulle retableres.

- Vi var i en dialog med ham om, hvordan det skulle gøres, og han lavede noget af det. Men slet ikke det hele.

- På et tidspunkt i august samme år var fristen overskredet. Vi udsatte den to gange - først til september og så til december. Derpå meldte vi sagen til politiet, fortæller Birgitte Frederiksen.

En politianmeldelse er ifølge afdelingslederen en nødløsning.

- Det sker meget sjældent. Vi vil helst løse sagen i en god dialog, siger hun.

Skadeligt for dyrelivet

Konsekvensen af ommøbleringen af Lundeborg Bæk er set i et miljøperspektiv ret alvorlig.

Ifølge Birgitte Frederiksen vil sådan et gravearbejde frigive en større fosforudledning, og alt efter årstiden vil det være mere eller mindre skadeligt for dyrelivet i bækken.

Hun forventer dog, at Axel Frederik Juul med byretsdommen nu vil få genskabt vandløbet, så tæt på det oprindelige som muligt, så naturen kan vende tilbage.

- Kommunen skal føre tilsyn med arbejdet undervejs, og jeg regner da med, at det nu bliver gjort, siger Birgitte Frederiksen.

Axel Frederik Juul har af byretten fået en ny frist til 1. juli 2018. Overholder han heller ikke den, vil der falde tvangsbøder på 2000 kroner hver uge, indtil arbejdet er udført.

Derfor bringer vi navn på den dømte

I politi- og retsreportager nævner vi ikke navne, initialer eller lignende på implicerede, før der er faldet dom i sagen. Vi bringer navn og alder på dømte, når dommen er på mindst et års ubetinget fængsel eller forvaring. Vi nævner navn efter dom ved første instans.

Der er dog undtagelser. Blandt dem er miljøsager og civile sager, hvor navn nævnes fra sagens start uanset straffens længde, hvis det er væsentligt for forståelsen af sagen.

Se øvrigt i de Presseetiske regler for Jysk Fynske Medier her.

Trues med tvangsbøder: Landmand er dømt for ulovlig opgravning af vandløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce