Tranekær på tiggergang


Tranekær på tiggergang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TRANEKÆR: Tiggerbrev - andet ord findes ikke for den skrivelse, som Tranekær Kommune i sin nød nu har udsendt til 180 danske kommuner.

Årsagen er 350.000 kroner fra den danske stat ved Erhvervs- og Boligstyrelsen, som den nordlangelandske kommune nægtes.

Erhvervs- og Boligstyrelsen erkender at have begået fejl i it-leddet, men ikke desto mindre har den statslige fejltagelse efterhånden kostet talrige mandetimer på rådhuset i Tranekær samt en ulykkelig medarbejder.

- Jeg har aldrig nogen sinde oplevet et så usmidigt system, siger kommunaldirektør Tove Lund fra Tranekær Kommune.

Dyr vedligeholdelse

Forhistorien skal søges i sidste års vedligeholdelses-arbejde på seks af Tranekær bys gamle huse.

Disse bevaringsværdige ejendomme kan godt være dyre at holde i stand. Et nyt vindue, for eksempel, skal måske bestilles efter mål for at sikre, at huset, gaden og byen bevarer den gamle stil. Til den lejlighed stiller staten byfornyelsesrammer til rådighed. Ejeren betaler en tredjedel, kommunen en tredjedel og staten en tredjedel.

Tranekær Kommune lagde pengene ud sidste år, og det er refusionsbeløbet fra staten, 350.000 kroner, som der nu strides om.

Ulykkelig medarbejder

I forbindelse med en helt ny lovgivning viste det sig, at Tranekær Kommune skulle have sikret sig statspengene inden nytår. I år er det for sent, skønt Erhvervs- og Boligstyrelsen erkender medansvar for det skete.

- Vi har holdt møder hele foråret med Erhvervs- og Boligstyrelsen. Nogle kommuner nåede akkurat at få stats-pengene overført inden nytår, vi gjorde altså ikke, siger Tove Lund.

- Utroligt, man ikke kan lave en overgangsordning, så den slags fejl ikke får konsekvenser for os. Nu sidder der en medarbejder i Tranekær Kommune og er utrolig ulykkelig. Hun føler, det er hendes skyld, at vi ikke fik refusionen, selv om det i lige så høj grad var en teknisk fejl fra staten, siger Tove Lund.

Nå, men Tranekær kan kun få sidste års 350.000 kroner, hvis man kan overtage dette års kvote fra en anden kommune med byfornyelsesrammer. Tranekær Kommunes egen kvote i 2004 er nemlig øremærket til forbedringer i Lohals.

Bønskrift til kommuner

Så 180 bønskrifter er nu sendt af sted til kommuner over hele landet, men næsten alle afslår. Årets tildelte midler er i forvejen stærkt beskåret, og ved at dele lunser ud til Tranekær frygter kommunerne at signalere, at man har søgt penge, der ikke var brug for. Og det kan give bagslag i 2005.

Men minsandten. En enkelt brevmodtager - Tommerup Kommune - svarede netop i går velvilligt tilbage og skænker 200.000 bevilgede statskroner til Tranekær Kommune.

Kun halvdelen mangler

Hermed mangler nordlangelænderne blot at hente knap halvdelen af sit tilgodehavende hjem.

- Det føles virkelig underligt at skulle gå tiggergang for at løse en fejl, som staten erkender at have gjort, kommenterer Tove Lund.

Tranekær på tiggergang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce