Topjurist kritiserer vand-fidus


Topjurist kritiserer vand-fidus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborg Kommunes dyk i kassen hos Svendborg Spildevand ikke fuldt belyst af kommunens egen advokat.

SVENDBORG: En ny fidus til at skaffe millioner til byggemodning er ikke helt så juridisk gangbar, som Svendborg Kommunes advokat, Arne Knudsen, har forsikret politikerne om.

I hvert fald ikke ifølge en af Danmarks førende erhvervs- og skatteadvokater, Tommy V. Christiansen fra det store århusianske advokatfirma af samme navn.

Tommy V. Christiansen stiller et stort spørgsmålstegn ved lovligheden af den beslutning, som Svendborg Byråd ventes at træffe om en uge.

Svendborg Kommunes nye kreative idé går ud på at lade Svendborg Spildevand A/S lægge penge ud for den del af byggemodningen, der har med kloak og vand at gøre. Det er omkring halvdelen af prisen for en byggemodning.

Svendborg Spildevand A/S får pengene hjem igen, når grundene er solgt - eller senest efter 10 år af kommunen, hvis der er grunde, som endnu ikke er blevet solgt.

Ulovlige aktionærlån?

Ved en sådan kassekredit hos det økonomisk velpolstrede Svendborg Spildevand A/S lettes trykket på kommunens pressede økonomi.

Kommunen er imidlertid eneaktionær i Svendborg Spildevand A/S. Derfor kan konstruktionen komme i strid med aktieselskabslovens bestemmelse om "ulovlige aktionærlån".

Men der er ikke tale om ulovlige aktionærlån, hvis blot Svendborg Spildevand giver alle andre, det vil sige private byggemodningsprojekter, samme tilbud, konkluderer kommunens advokat Arne Knudsen, Dania Advokater. Så er der nemlig med hans ord tale om "en sædvanlig forretningsmæssig disposition".

Ikke tilstrækkeligt

Det er Tommy V. Christiansen ikke enig i.

- I modsætning til Dania Advokater er det min opfattelse, at det ikke er tilstrækkeligt, at det eventuelt er sædvanlige samhandelsvilkår hos Svendborg Spildevand A/S. Det skal også være udtryk for sædvanlige samhandelsvilkår i branchen generelt, vurderer Tommy V. Christiansen.

Og sådan er vilkårene ikke i branchen, oplyser kommunens eget Erhvervskontaktudvalg i et notat om sagen. Udvalget har undersøgt, hvordan det ser ud i andre kommuner, og konstaterer, at det sædvanlige er, at "kloakbidraget skal betales, når udstykningen er afsluttet".

Tommy V. Christiansen vil ikke udelukke, at Svendborg-konstruktionen er lovlig. Men han opstiller en række andre elementer, som skal vurderes, før det kan afgøres, om der er tale om ulovlige aktionærlån (se faktaboksen herover).

Forslaget om at låne hos Svendborg Spildevand A/S har fået bred politisk opbakning - men både socialdemokraten Flemming Madsen og Enhedslistens Jesper Kiel har ønsket en juridisk vurdering af konstruktionen fra andre end kommunens faste advokat, Arne Knudsen. Det har de ikke fået.

Ny vurdering

Tommy V. Christiansens vurdering får Flemming Madsen til at gentage kravet om en vurdering af låne-konstruktionen fra en anden jurist end kommunens faste advokat.

- Vi skal være sikre på, at det, vi gør, er lovligt, siger Flemming Madsen, som ud over at være byrådsmedlem også er formand for Svendborg Spildevand A/S.

Topjurist kritiserer vand-fidus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce