Toldere og narkohunde på sejlerskole

En hollandsk skonnert kontrolleres af tolderne i farvandet syd for Fyn.
Foto: Marinehjemmeværnet

Toldere og narkohunde på sejlerskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SYDFYN: I dag underskrives en aftale mellem Hjemmeværnskommandoen og Skattestyrelsen der sikrer, at Skat i stigende grad vil kunne udføre fremtidige kontrolaktioner også til søs.

- Så vil man møde os oftere ude på vandet, siger kontorchef Ole Morsing fra Skats hovedcenter i København.

Herefter stiller Marinehjemmeværnet nemlig dets 30 fartøjer til rådighed for op mod 40 planlagte årlige kontrolaktioner på havet, og de første 15 toldere i selskab med tre narkohunde afsluttede forleden et ugelangt kursus med oplæring i sømandsskab i Det Sydfynske Øhav.

- Tolderne skal tage sig af selve kontrolarbejdet. Vi sejler dem bare fra sted til sted. Men det er vigtigt, at tolderne bliver betragtet som en del af besætningen. De skal kunne tage vare på sig selv og deres kollegaer, slukke brande og gå til hånde sømandsmæssigt, fortæller premierløjtnant Morten Brandborg, Hjemmeværnsskolen i Slipshavn.

Han fortæller om tre dages intensiv sejlads og undervisning på hjemmeværnsskibene "Baunen" og "Hvidsten" i det sydfynske - med overnatning om bord.

- Vi vakte nogen opsigt blandt sejlerne i farvandet, for skibene er markeret med både toldflag og toldskilt. Det er ikke så tit, sejlerne har set dem ude på vandet, fortæller Morten Brandborg.

Kursisterne kommer fra de lokale skattecentre i Middelfart, Køge, København, Aalborg og Århus. Og også Skats tre medbragte narkohunde klarede opgaven flot. Brutus, Fie og Freja blev godt trætte efter lang tids ophold i gummibåde, men viste ellers ingen tegn på søsyge.

Ifølge kontorchef Ole Morsing fra Skat vil de kommende kontrolaktioner til søs rette sig mod både store skibe og mindre lystfartøjer.

- Vi skal samarbejde med en række andre myndigheder, når vi sejler ud, siger Ole Morsing.

Fødevarestyrelsen kan blive en naturlig samarbejdspartner i forbindelse med kontrol af levende dyr og kødprodukter - navnlig i perioder, hvor frygten for for eksempel fugleinfluenza er aktuel.

Kontrolaktionerne kan også rette sig mod for eksempel udryddelsestruede vilde dyr og planter. I så fald vil Skov- og Naturstyrelsen formentlig involveres.

Og politiet er en selvfølgelig allieret i forbindelse med narko-raids.

Endelig vil aktionerne rette sig mod stikprøvekontrol af spiritus og tobak, eller måske vil Skat undersøge, om en skibslasts indhold svarer til fragtpapirerne.

- Men der bliver ikke tale om tilfældig sejlen rundt. Hver aktion bliver målrettet mod et på forhånd defineret emne, siger Ole Morsing.

Toldere og narkohunde på sejlerskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce