Tidligst tog til Banegården til jul

Museet har siden maj haft et større hold arkæologer i sving med at fremdrage smukke, velbevarede rester af middelalderklosteret frem. Arkivfoto Hans Sturesson.

Tidligst tog til Banegården til jul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museet er netop blevet færdig med sine udgravninger, og Banedanmark skal dække klosterruinerne til med varsomhed

SVENDBORG: Arkæologerne er netop i dag færdige med de omfattende udgravninger af Gråbrødreklosteret ved Svendborg Banegård. Det betyder dog ikke, at toget lige med det samme kan køre til og fra banegården, - Optimistisk set bliver det først til jul, men det bliver snarere et stykke ind i det nye år, siger projektleder Marianne Rasmussen, Banedanmark.

Sagen er, at Kulturarvsstyrelsen har pålagt Banedanmark, at de fremdragne klosterruiner skal bevares intakte.

- Det betyder, at vi ikke bare kan fare på og komprinere sandet, inden der lægges nye spor. Vi skal have fundet en metode, så vi med stor varsomhed kan få sandet ned imellem bygningsværket, så de for det første ikke tager skade og for det andet giver et så solidt underlag, at de kan bære skinnerne og toget, siger projektleder Marianne Rasmussen.

Således må passagerne nøjes med nødbanegården i Jernbanegade et par måneder endnu.

Fornufligt kompromis

Museumsinspektør Lars Søgaard Sørensen, Svendborg Museum, siger, at Banedanmark ganske rigtigt har fået lov til at overdække ruinerne.

Der bliver således ikke tale om at støbe et betonlag over, så der ville være adgang til dem, uanset om der kørte tog eller ej. Det var ellers et forslag lederen af udgravningerne, museumsinspektør Per O. Thomsen, et kommet med.

- Jeg vil sige, at vi har indgået et fornuftigt kompromis, siger Lars Søgaard Sørensen.

Han henviser til, at det smukke bygningsværk er bevaret. Den dag banegården bliver flyttet f.eks. til Svendborg Vest, er der igen adgang til klosterruinen.

Alt er fotograferet, beskrevet og registreret, så eftertiden har en god beskrivelse af det kloster, som blev bygget i 1200-tallet i Svendborg. Udgravningerne fik et meget længere forløb, end nogen havde forestillet sig. Banedanmark havde troet og håbet, at nye spor og signaler i Frederiksgade og ind på banegårdsarealet kunne have været klaret i løbet af en weekend i maj.

Museet overvågede arbejdet i denne weekend og kom snart under vejr med, at der var interessante og hidtil ukendte bygningsrester under jorden.

Derefter dikterede Kulturarvsstyrelsen den store og omfattende udgravning, som altså først nu er sluttet.

Tidligst tog til Banegården til jul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce