Forsorgsmuseet i Svendborg har sammen med fængselsmuseet i Horsens og SDu fået støtte til millionprojekt

Historien fortælles oftest af den, der har ordet i sin magt. Det er langt hen ad vejen systemets udlægning vi har at støtte os til, når vi ønsker at blive klogere på socialt udsattes forhold i fortiden.

Men et nyt forskningsprojekt fra SDU, Svendborg Forsorgsmuseum og fængselsmuseet i Horsens skal give indblik i, hvordan tidligere anbragte børn og indsatte i fængsler selv har oplevet deres skæbne.

Projektet som hedder "Velfærdshistorier fra kanten" har fået 5,5 millioner kroner i støtte fra Velux Fonden.

Det indebærer blandt andet, at der skal indsamles mindst 40 såkaldte "livsskæbneberetninger".

- Det kan give os et nyt og meget vigtigt perspektiv på historien, siger museumschef Esben Hedegaard.

Forsorgsmuseet har i et tidligere projekt "Anbragt i historien" interviewet tidligere anbragte. Og det har været forløsende for flere af dem.

- De har inviteret mig på en rejse til barndommens gade. Jeg har mødt en Lars, jeg slet ikke anede eksisterede. Jeg har mødt episoder og sider af mig selv, som er hammervigtige for mig. Det er den fedeste rejse, jeg har været på som menneske, siger Lars Kinner, som var anbragt på børnehjem og i plejefamilier i ni år af sin barndom.

På mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis onsdag kan du læse mere om Lars Kinners barndom, som omfattede tæsk og seksuelt misbrug. Du kan også læse mere om selve forskningsprojektet.

  • ROBERT WENGLER

    Af:

    Journalist på Fyns Amts Avis' navne, feature og debatredaktion. Jeg har arbejdet i Fynske Medier siden 2005 på blandt andet webredaktionen og lokalredaktionerne i Faaborg-Midtfyn og Svendborg. Jeg har sideløbende arbejdet som lydbogsindlæser for A/V Forlaget og har indlæst cirka 200 titler primært indenfor skønlitteratur. Privat bor jeg i Ryslinge sammen med min mand og vores tre børn.

Mere om emnet

Se alle
Fattiggården søger skæbner

Fattiggården søger skæbner

Historiker hjalp Lars ud af fryseren

Historiker hjalp Lars ud af fryseren