Omkring 100 historiske møller ærede tirsdag afdøde prins Henrik ved at sætte vingerne i såkaldt sørgestilling. Men Christiansmøllen i Svendborg var ikke blandt dem, og det skyldes et drilsk tandhjul.

Svendborg: De gjorde det på Egeskov Mølle og på omkring 100 andre historiske møller - placerede vingerne i såkaldt sørgestilling tirsdag.

Men den næste færdigtrenoverede Christiansmøllen i Svendborg var ikke blandt dem, der på den måde viste afdøde prins Henrik en sidste ære.

Det skortede dog ikke på viljen, fortæller Harry Frøsig Bruun, der er kasserer i Christiansmøllens Laug.

- Vi havde helt sikkert gjort det, hvis vi kunne, men det var ikke muligt, fortæller kassereren, der oplyser, at han er blevet ringet op af to, der ville høre, hvorfor møllen ikke var i sørgestilling.

Låste vinger

Forklaringen er den, at naboer til møllen har klaget til møllelavet.

- Der kom en "klunklyd", når vingerne drejede rundt, siger Harry Frøsig Bruun.

Det viste sig, at en tand på et tandhjul var knækket, så derfor er vingerne blevet låst fast med nogle store jernstænger, til der er støbt et nyt.

Klokken 16.30 mandag - altså dagen før prinsens bisættelse - var der så møde i lavets bestyrelse.

Her gjorde et af bestyrelsesmedlemmerne, Niels Christian Nielsen, opmærksom på traditionen med at stille vingerne, så de danner et kors, for at vise sorg.

Og så blev der handlet hurtigt.

Umiddelbart efter mødet blev der ringet til Jonas Meng, der er projektleder ved Svendborg Kommune og kommunens repræsentant i møllelavets bestyrelse.

- Vi spurgte, om det kunne lade sig gøre, men fik at vide, at det kunne det ikke, siger Harry Frøsig Bruun.

For risikabelt

Det bekræfter Jonas Meng.

Han forklarer, at møllens vinger er låst fast mod vest - og at vinden tirsdag var i øst.

- Så vinden kom bagfra, og når den gør det, har vi ikke styr på vingerne. Så jeg turde ikke tage ansvaret for at dreje dem, siger Jonas Meng.

Alternativet havde været at tilkalde møllebygger Michael John Jensen, men der hører den lille fortælling med, at han bor helt ovre i Odsherred på Vestsjælland.

- Desuden ville det tage to-tre timer at fjerne de midlertidige fastgørelser af vingerne, og derfor var min vurdering, at det trods alt ville være for meget at sætte i gang, siger Jonas Meng.

Vingerne blev sat på i oktober 2017, og der er endelig indvielse af den renoverede mølle 5. maj. Forventningen er, at alt på den vil virke til den tid, oplyser Harry Frøsig Bruun.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.