Onsdag i efterårsferien nåede streetfood-bølgen til Svendborg, og svendborgensere i alle aldre tog sultne imod de mange madvogne med retter fra lokale og fjerne himmelstrøg.

Svendborg: Duften sætter sig i jakken med det samme. Det oser lidt mere end det burde i den gamle værftshal på Frederiksø onsdag middag. Heldigvis er hallen så utæt, at det ikke giver problemer.

Rundt i hallen står dampende madvogne, hvorfra der hele tiden langes mad fra både fjerne og helt lokale himmelstrøg over disken. Det vrimler med mennesker, som nyder efterårsferien, omkring de lange borde med rød- og hvidternede duge.

Hvad er streetfood?

Streetfood er mad, der spises enten stående eller gående i uformelle omgivelser.
I Danmark er streetfood-markederne hidtil lavet i gamle fabrikshaller og lignende.
Streetfood er ikke nødvendigvis fastfood, men ofte lidt større smagsoplevelser med internationale rødder.
Ofte er det traditionelle retter, som er lavet med et twist - eksempelvis den gode gamle hotdog, som lavet til en gourmet-hotdog.

For enden af et af bordene sidder Gudrun Woer Ebbensgaard på seks år og hendes lillebror Eskild på fire år. De dypper den ene pommes frites efter den anden i store klatter remoulade. Overfor dem sidder deres bedsteforældre Francis og Marianne Mellier med flere pommes frites og en pita fyldt med græsk gyros.

- Det smager rigtig godt, siger Gudrun Woer Ebbensgaard og dypper endnu en pommes frites. Hun fortæller, at de også har prøvet at spise på den her måde hjemme i Aarhus.

Den måde som Gudrun og Eskild Woer Ebbensgaard spiser på er langt fra ny. Streetfood-bølgen startede på Papirøen i København i 2014, og siden har den også spredt sig til Aarhus og Odense. Nu er bølgen nået til Svendborg, og her bliver den taget godt imod af byens sultne indbyggere. Faktisk så godt, at der en time efter åbningen er lange køer ved flere af vognene og ganske få pladser ved bordene.

Pop-up streetfood perfekt til Svendborg

Indtil nu er det kun landets største byer, som har gjort madmarkederne permanente. Vognene i værftshallen på Frederiksø kører hjem igen på lørdag, og hvornår de vender tilbage, er endnu ikke besluttet.

Men tilbage håber onsdagens gæster, at vognene kommer. To af dem, som ønsker sig mere streetfood i byen er Malene Kristensen og Camilla Risum, som har kastet sig over to pastaretter fra den italienske madvogn "Italian Street Treats".

- Jeg tror ikke, at streetfood på den her måde kunne overleve permanent i Svendborg. Det er byen for lille til, men jeg håber, det bliver en ting, der vender tilbage en gang imellem, siger Marlene Kristensen og stikker den hvide plastikgaffel ned i foliebakken med det hun kalder for "den bedste pasta, hun nogensinde har smagt". Pastaen er med trøffelsauce, kalvefilet, svampe og parmesan.

At streetfood i Svendborg skal være en tilbagevendende begivenhed, er arrangørene bag enige i. De håber på at kunne invitere madvogne og sultne gæster indenfor i værftshallen en gang hvert halve år, måske endda oftere.

I denne omgang kan gæsterne gå om bord i blandt andet nudelsalater, pitaer med flammegrillet kød og is fra Skarø alle dage i efterårsferien fra klokken 11 til 22 frem til lørdag den 21. oktober. Udover madmarkedet, er der alle dage også loppemarked i hallens ene hjørne.

  • fyens.dk