Svendborg: Der er mange tabuer og forestillinger forbundet med psykisk sygdom, og alene kan det være svært at håndtere for både den syge og de pårørende. Derfor arrangerer foreningen Bedre Psykiatri seks cafe-aftener i Svendborg, hvor både syge og pårørende er inviteret for at udveksle oplevelser og gøre hinanden klogere på psykisk sygdom. Marit Thorbek er formand i den sydfynske afdeling af Bedre Psykiatri og har været med til at arrangere aftenerne. Hun mener, at det er vigtigt at snakke med andre, som har psykisk sygdom tæt inde på livet.

- I forbindelse med mit arbejde i Bedre Psykiatri, har jeg kunnet mærke, at vi er mange pårørende, som har brug for at snakke sammen. Det kan være utroligt belastende at have en psykisk syg i familien. Det skal være et frirum, hvor vi kan mødes og give hinanden gode råd, siger hun.

Cafe-aftenerne vil have forskellige temaer, og ud over kaffe og kage, arbejdes der på oplæg, musikalske indslag og debat med politikere som programpunkter.

Der findes i forvejen terapi og andre tilbud for pårørende og psykisk syge, men Marit Thorbek håber, at en fælles aften både for syge og pårørende kan være noget andet end de eksisterende muligheder.

-  Den syge kan måske forklare bedre, hvorfor de ikke kan tage sig sammen. Ofte kan pårørende ikke forstå, at de syge er så handlingslammede. Der er også nogle fordomme, man kan snakke om på en anden måde, når den syge er med, siger hun.

Den første aften er den 13. september i konferencerummet i psykiatrisk afdeling ved OUH Svendborg klokken 19-21. Spørgsmål kan rettes til Marit Thorbek på 23603152. (vicar) 

  • fyens.dk