For syv år siden købte en fysiklærer på Ida Holsts Skole i Svendborg en burger, fordi hun ville lade eleverne studere forrådnelsesprocessen. Det gik ikke efter planen.

Svendborg: Hvordan underviser man børn i, hvad der sker, når noget rådner op?

Det spørgsmål stillede fysiklærer Karen Dichmann sig selv, og svaret lå lige for.

- Jeg købte en burger i McDonalds, fordi det er noget, børnene spiser, fortæller Dichmann.

Det er torsdag morgen, og vi er på Ida Holsts Skole i Svendborg, fordi vi er faldet over overskriften "7 år, nul mughår" og et tilhørende foto af en hamburger i skolens blad.

Og ja, det er den selvsamme burger, som blev indkøbt til undervisningen i februar 2011.

Svendborgs ældste burger ligger på Ida Holst skole. Syv år gammel er hamburgeren. Foto: Katrine Becher Damkjær
Svendborgs ældste burger ligger på Ida Holst skole. Syv år gammel er hamburgeren. Foto: Katrine Becher Damkjær

Intet skete

Decideret appetitlig ser den vel ikke ud, men omvendt er den ikke muggen.

Og det er overraskende.

- Vi skar den over i to dele og satte den ene halvdel oven på et skab og den anden på et fugtigt stykke papir i stænkskabet for at undgå, at der blev rørt for meget ved den. Forventningen var, at i hvert fald den halve burger på det fugtige papir ville rådne, men det skete ikke. Begge tørrede bare ind, siger Karen Dichmann, der har taget fire elever med ind i fysiklokalet.

Niårige Liv Brink Larsen og den jævnaldrende Mathias Eddie Christensen er blandt dem, og de har gjort sig nogle tanker om den vindtørre fødevare.

- Den er sej. Den er gammel og ser sjov ud, siger Mathias, som dog oplyser, at han ikke har lyst til at spise den.

Det har Liv heller ikke.

- Den er jo hård. Det er mærkeligt, at den ikke rådner, funderer hun.

Nok en burger kom til

De to er ikke alene om at være fascineret af burgeren.

I 2015 købte investerede en klasse også en 10'er i en burger, og et løft på overbollen viser, at der faktisk er lidt mug i midten af den.

- Formentlig fordi den ikke er skåret over og derfor ikke har fået så meget luft i midten, siger Karen Dichmann, der har et bud på, hvorfor råddet har så svært ved at få fat.

- Måske er det, fordi der er meget sukker i bollen. Det konserverer, siger fysiklæreren, der til gengæld ingen forklaring har på, at kødet ikke er rådnet. Og i øvrigt understreger, at hun ikke har et horn i siden på McDonalds.

- Vi har også lavet andre forsøg med ting, der rådner, siger hun.

Samtale over to burgere. Fra venstre er det Marius Schow, Ivan Toft Rasmussen, Liv Toft Rasmussen og Mathias Eddie Christensen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Samtale over to burgere. Fra venstre er det Marius Schow, Ivan Toft Rasmussen, Liv Toft Rasmussen og Mathias Eddie Christensen. Foto: Katrine Becher Damkjær

McDonalds i undervisningen

Men der er nu alligevel noget dragende over den amerikanske burgerkæde.

De to 6. klasseelever Marius Schow og Ivan Toft Rasmussen er også i fysiklokalet, og de fortæller, at de har fået lov til frit af vælge, hvilke forgængelige fødevarer de vil bruge i et forsøg.

Og at de begge har valgt mad fra McDonalds.

- Vi skal lave forsøg med McNuggets (paneret kylling, red.). Det har vi valgt, fordi det er det eneste McDonalds-mad, vi kan lide, og fordi der er så mange, der siger, at det ikke er rigtig mad, siger Marius, og Ivan oplyser, at også hans gruppe er gået McDonalds-vejen.

- Vi vil købe nogle pommes frites i McDonalds og lave nogle selv, og så vil vi se, hvilke der rådner hurtigst, siger den 12-årige dreng, der ikke forventer, at hans egne pommes frites vil stå distancen.

- De rådner nok først. Jeg tror, der er sukker i dem fra McDonalds, siger han.

Burgeren, som fysiklærer Karen Dichmann her viser frem, er to og et halvt år gammel. Men på Ida Holsts skole har de også et eksemplar, som netop har rundet syv år. Foto: Katrine Becher Damkjær
Burgeren, som fysiklærer Karen Dichmann her viser frem, er to og et halvt år gammel. Men på Ida Holsts skole har de også et eksemplar, som netop har rundet syv år. Foto: Katrine Becher Damkjær

Æresplads til burgeren

De to drenge vedgår, at fascinationen af den syv år gamle hamburger er medvirkende til deres valg, og Karen Dichmann oplyser, at hun forventer at se den runde 10 år.

- Den kunne blive ældre, men problemet er, at så mange har rørt ved den. Så jeg tror, den vil smuldre, siger hun.

Og den kommer ikke til at tilbringe den sidste tid på den ydmyge placering i stænkskabet.

- Vi skal have nyt fysiklokale, og her vil den få en hædersplads. Der er endda nogle, der har talt om at sy en pude, den kan ligge på, siger Karen Dichmann.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
Svendborg-skole slået: Ni år gammel burger i Island

Svendborg-skole slået: Ni år gammel burger i Island

Forsker: Derfor mugner en syv år gammel burger ikke

Forsker: Derfor mugner en syv år gammel burger ikke