Sydfynske øer i én kommune


Sydfynske øer i én kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IRRITATION: Nyt forslag går på tværs af langelandske og ærøske borgmestres ønsker

SYDFYN: Med forfatteren Vagn Lundbye som en af talsmændene forsøger Langelandsrådet nu at skabe opbakning om en helt ny kommune på Sydfyn:Øhavs-kommunen bestående af Langeland, Ærø og otte-ni andre, mindre øer.

Et forslag, som borgmestre fra de to store øer mest ser som noget, der aktuelt generer kampen for at sikre Langeland og Ærø som to selv-stændige kommuner efter en kommunalreform.

- Jamen, jeg havde ikke forventet anden reaktion fra borgmestrene, siger Vagn Lundbye.

Henrykte politikere

Til gengæld har han, siger han, få dage efter offentliggørelsen af forslaget fået masser af positive reaktioner fra langelændere og ærøboer.

- Vi får ikke lov til at have en langelandsk og en ærøsk kommune. Det er hverken lokalbefolkningen eller de lokale politikere, der afgør det. Men jeg tror til gengæld, at politikerne i Folketinget vil være henrykte for vores forslag, der vil give en kommune på cirka 23.000 indbyggere. Altså stor nok til at være selvstændig og undgå, at øerne med deres specielle forhold kommer under f.eks. Svendborg eller Faaborg, siger Vagn Lundbye.

Forslaget til Øhavs-kommune omfatter også øer, som i dag hører under Svendborg og Faaborg kommuner.

For at vise, at det ikke er meningen at tryne Ærø, har Langelandsrådet foreslået, at Marstal på Ærø gøres til hovedstad i en sådan ny kommune.

Borgmestre:Nej!

Det formilder nu ikke Marstals borgmester, Karsten Landro (K), der står benhårdt fast på, at Ærø i fremtiden skal være en selvstændig kommune.

- Jeg tror ikke på et ægteskab med Langeland. Ærø skal bevares. Vi skal ikke til at blande kortene nu, siger Karsten Landro.

Tranekærs borgmester, Jørgen Nielsen (V), tror heller ikke på idéen, men vil dog ikke afvise at diskutere den, hvis der kommer et udspil om det fra Ærø.

- Kommer det ikke derfra, så synes jeg ikke, vi skal spilde tid på idéen, siger han.

Og Rudkøbings socialdemokratiske borgmester, JohanNorden, står lige så fast på, at Langeland skal være en selvstændig kommune.

- For jeg er overbevist om, at vi kan noget på Langeland. Og jeg synes ikke, vi skal lave signalforvirring i forhold til det, siger han.

Bange borgmestre

For Vagn Lundbye er borg-mestrenes reaktion en bekræftelse af, at de politisk ikke tør stå op imod det, de tror er stemningen på de to øer.

-De er bange for at blive stemplet som illoyale over for deres øer, siger Vagn Lundbye.

Han mener imidlertid omvendt, at borgmestrenes stædige kamp for hver deres ø som selvstændig kommune kan føre til det modsatte - at øerne bliver udkantsområde i en af de større fynske byer.

- Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forstå dem. Vores forslag kan netop redde øerne. Og jeg kan kun sige, at jeg håber, fornuften vil sejre.

Langelandsrådet har planer om et borgermøde om Øhavs-kommunen for også på den måde at lægge pres på beslutningstagerne.
Vagn Lundbye, forfatter, i spidsen for Langelandsrådets forsøg på at skabe opbakning til en Øhavs-kommune:- Jeg håber, fornuften sejrer, siger han.
Vagn Lundbye, forfatter, i spidsen for Langelandsrådets forsøg på at skabe opbakning til en Øhavs-kommune:- Jeg håber, fornuften sejrer, siger han.
Foto: Robert Wengler

Sydfynske øer i én kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce