Svendborgs krematorium skal moderniseres for 10 millioner

Svendborgs krematorium skal inden 2011 have moderne teknik og udbygning til ialt 10 millioner. Forinden skal ovnen fra 1996 ommures for en halv million.
Foto: Jørgen Outzen

Svendborgs krematorium skal moderniseres for 10 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøkravene til danske krematorier gør, at krematoriet på Svendborg Assistens Kirkegård skal moderniseres teknisk og udbygges inden 2011

SVENDBORG: Når kravene om miljøfiltre ved de 32 danske krematorier skal være opfyldt senest 2011, er kun Odense Krematorium og to krematorier i København rustet til de nye krav om sortering af miljøforurenende partikler fra støv og kviksølv. Kirkeministeriet lukker alligevel ikke de otte varslede krematorier, selvom installation af miljøfiltrene er en dyr affære. Svendborg har stadig et krematorium i fremtiden, men det nuværende ved Kapellet på Svendborg Assistens Kirkegård skal både ombygget, udbygges og moderniseres teknisk.

Filtrene fylder

- Vi er godt i gang med at planlægge fremtidens krematorium her i Svendborg. Vi har haft besøg af ingeniøren fra Danske Krematoriers Landsforening, Ernst Jensen, som er konsulent på moderniseringen, og der er også en arkitekt inde i billede, fortæller Kirkegårdsinspektør Tommy Christensen, som regner med, at selve planlægningen vil tage det næste års tid.

- Da de nye miljøfiltre fylder ligeså meget som en krematorieovn (2 x 2 x 5 meter), skal der bygges ud. Det er planen, at der bygges ud mod nord fra det nuværende krematorium. Her er der sløjfede grave og derfor plads, fortæller Tommy Christensen, der regner med, at tilbygningen bliver på mellem 60 og 70 m2.

Den anden del er den tekniske modernisering i krematoriet med nye blæsere, kompressorer, og ventilation. Hver af delene, udbygning samt teknik kommer til at koste fem millioner.

- Vi skal altså søge om lån i Stiftet på 10 millioner i alt, skønner kirkegårdsinspektøren.

- Går alt som planlagt, kan vi begynde om et år, og i 2011 har Svendborg et krematorium, der er rustet til fremtiden. Der bliver, foruden selve arbejdsarealet, moderne omklædnings-og badefaciliteter, bedre albuerum og forhold for personalet.

Krematoriet får én ovn, mod nu to.

- Vi har årligt 1.350 kremeringer, og det er, hvad én ovn kan klare, siger Tommy Christensen.

Den nye ovn fra 1996 skal også følge med tiden og bliver ommuret for yderligere 500.000 kr.

Etisk forsvarligt

I fremtidens krematorier har Etisk Råd givet lov til varmegenvinding fra kremeringerne.

- Tilladelsen bunder i, at det er etisk forsvarligt. Det er groft sagt ikke de døde, vi fyrer med. Genbruget kommer fra opvarmning ved naturgas af ovnene, og det vand som opvarmes ved nedkøling af røggasserne. Det er det varme vand, som vi får lov at bruge til opvarmning i radiatorerne i kapel og krematorie, fortæller Tommy Christensen, der mener, at man her i fremtidens krematorium kan spare mellem 50.000 til 80.000 kroner ved varmegenbruget på årsbasis. Det bliver dyrere at blive kremeret i Danmark, når krematorierne er moderniserede. Nu koster det 1.600 kr, for medlemmer af Folkekirken, og 2.000 for ikke-medlemmer. Prisen vil stige op til 500 kroner.

Svendborg Krematorium blev bygget i 1932 og lå i kælderen under kapellet, til det ny blev bygget i 1985 i niveau med kirkegårdskapellet.

Svendborgs krematorium skal moderniseres for 10 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce