Svendborgs guldgravere


Svendborgs guldgravere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skulle nærmest listes igennem - et salg af kommunale ejendomme, lejligheder og arealer for 20-30 millioner kroner. På bare en uges tid. Godt skjult for alle andre end politikerne i byrådet og dermed uden mulighed for - den korte tid til trods - en offentlig debat.

Nu er muligheden der i hvert fald - muligheden for en debat om salget og for at påvirke de politikere, som skal afgøre det. For lørdag bankede Stiftstidende de ellers hermetisk lukkede kommunale udvalgsdøre op og afslørede, at der under den intetsigende dagsordenstekst "Ejendomshandel" i næste uge skjuler sig et storudsalg, blandt andet af 37 lejligheder, som Socialforvaltningen har til boligsociale opgaver. Samt en hel del mere.

Lejlighederne skal i udbud hos en ejendomsmægler. Fornuftigt nok - hvis ellers man mener, det politisk er en god idé at sælge dem, når kommunen rent faktisk har større indtægter end udgifter på dem. Og hvad vil forresten udgiften for Socialforvaltningen blive, hvis den ikke længere har disse lejligheder? Godt spørgsmål - som der ikke, ikke endnu i hvert fald, er noget svar på.

Derimod skal et areal på Aasiaatvej og Bodøvej ikke i udbud. Det er nemlig bebygget. Der ligger Svendborg Kraftvarmeværk. Det ligger på kommunalt ejet jord. Sælgeren, kommunen, regner med at få fem millioner kroner for arealet. Så må man jo bare håbe, at den eneste mulige køber faktisk vil give den pris. Men mon dog ikke - for hvem er den eneste mulige køber?

Ja, det er jo det brugerfinansierede kraftvarmeværk, som ligger på arealet - men det er politikerne, der afgør, om værket skal købe jorden. De selvsamme politikere, som har sat prisen som sælgere. På den måde er det nemt at være sælger.

Der blev lovet nye tider på Sydfyn, da Venstre overtog magten ved det seneste kommunalvalg. Og de er da også ved at komme - de nye tider. Kommunale aktiviteter er lagt ud i selvstændige aktieselskaber - det gælder Vejbelysning A/S, Vand A/S, Spildevand A/S. Flere er på vej. De er dermed også gjort klar til et eventuelt senere direkte salg. Altså en privatisering af kommunale opgaver. Og nu skal så en masse lejligheder, ejendomme og arealer sælges. Hvilket for så vidt er helt i overensstemmelse med Venstres ideologi. For hvorfor skal en kommune dog eje lejligheder? Et relevant spørgsmål. Lige så relevant som følgende spørgsmål: Hvorfor skal en kommune dog eje en havn? Det er der kun ét svar på: Penge.

Det her handler nemlig kun på overfladen om ideologi og politik. Under overfladen handler det om noget helt andet: En desperat jagt på penge for at kunne realisere nogle af de dyre projekter, Venstre lancerede ved kommunalvalget. Lejligheder, arealer, ejendomme sælges, fordi det giver penge i kommunekassen. Vand, spildevand med mere bliver gjort til selvstændige aktieselskaber - fordi det giver penge i kommunekassen. Ikke af ideologiske årsager. For Svendborg Havn skal nemlig den modsatte vej. Den er i dag en selvstyrehavn. Men nu vil Venstre lade kommunen overtage den. Kommunalisere den - men hallo, det er da ikke Venstres normale politik. Fy da, føj da, nej det er det ikke - men det giver guld i kassen.

Svendborgs guldgravere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce