Svendborg sagsøger staten for manglende udligningsmillioner

Et enigt økonomiudvalg med borgmester Bo Hansen (S) i spidsen besluttede tirsdag at sagsøge staten. Foto: Michael Bager

Svendborg sagsøger staten for manglende udligningsmillioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I årevis har blandt andre Svendborg Kommune fået for lidt i udligning. Årsagen var en fejl, som Økonomi- og Indenrigsministeriet blev gjort opmærksom på i 2014. Alligevel fik Svendborg og flere andre fortsat for lidt i udligning; 80 millioner kroner, anslås det, hvorfor Svendborg sammen med en række andre udkantskommuner nu sagsøger staten.

Svendborg: Et enigt økonomiudvalg besluttede tirsdag aften, at Svendborg Kommune sammen med en række andre udkantskommuner skal sagsøge staten.

Årsagen er, at Svendborg Kommune ligesom en række andre kommuner fra 2015 til 2017 har fået for lidt i kommunal udligning, og det vil man nu kompenseres for.

- Vi har sådan set tabt 80 millioner kroner i løbet af de tre år. Altså de samlede 80 millioner kroner synes vi, at vi har et belæg og dokumentation for, at dem burde vi have haft, lyder det fra borgmester, Bo Hansen (S).

Vi har sådan set tabt 80 millioner kroner i løbet af de tre år. Altså de samlede 80 millioner kroner synes vi egentligt at vi har et belæg og dokumentation for, at dem burde vi have haft.
Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg
Udlingning
Ifølge Svendborgs borgmester, Bo Hansen (S) er kommunen i årene fra 2014 til 2017 gået glip af 80 millioner kroner, som kommunen skulle have haft i kommunal udligning.Det skyldes den måde, man fordeler penge mellem kommunerne på. Landets kommuner får nemlig en pose penge som kompensation for antallet af indvandrere uden uddannelse.

Problemet er bare, at i en årrække har skønnet over, hvor mange indvandrere uden uddannelse, de enkelte kommuner havde, ikke være rigtigt. I Svendborg Kommune har der været flere indvandrere uden uddannelse, end man er blevet kompenseret for, mens en række hovedstadskommuner har fået for mange penge, fordi de havde flere indvandrere med uddannelse, end man troede.

Danmarks Statistsik, der laver opgørelserne, blev klar over fejlen i 2014, og det var angiveligt også på det tidspunkt at Økonomi- og Indenrigsministeriet blev klar over fejlen. Alligevel fortsatte man med at kompensere ud fra de gamle skøn, hvormed Svendborg Kommune kom til at mangle 80 millioner kroner over en treårig periode.

I samme periode fik en række hovedstadskommuner for meget i kommunal udligning; penge som de nu må undvære. Man har dog besluttet, at de kommuner skal vænne sig til at få en mindre pengepose ind ad døren, hvorfor man har lavet en udtrapningsordning, så chokket ikke kommer på én gang. Derfor har man besluttet, at de kommuner til sammen skal have 1,1 milliad kroner til at trappe ud. Og det er blandt andet det, der falder flere udkantskommuner for brystet, når de ikke bliver kompenseret for deres tab.

Svær sag

Det var Hjørring Kommune i Nordjylland, der fødte ideen om at sagsøge staten. Et søgsmål, man formentlig ikke skal spå mange chancer, hvis man skal tro Kammeradvokaten, der er statens faste advokat.

Ifølge ham er der ikke grundlag for en retssag om udligningen.

- Det er min konklusion, at Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke har begået fejl, og allerede af den grund ikke er erstatningsansvarlig for, at to af de socioøkonomiske kriterier, der er blevet anvendt i de kommunale udligningsordninger, muligvis ikke har afspejlet kommunernes faktiske udgiftsbehov, lyder det fra Kammeradvokaten i et notat.

Og Bo Hansen medgiver, at sagen ikke er så ligetil.

- Jeg synes, at argumentationen er der, og jeg synes, at timingen er rigtig, for vi kan dokumentere, at vi ikke er blevet kompenseret tilstrækkeligt. Rent juridisk kan jeg ikke vurdere det her, men det er jo et tydeligt vink med en vognstang om, at man ikke vil blive ved med at finde sig i den forskelsbehandling, som er helt åbenlys, siger han.

Vigtigt signal

Med risikoen for at tabe sagen er også, at det kan gå hen at koste i advokathonorar.

- Men vi bliver jo mange kommuner om at løfte det her til at dele regningen, og gevinsten er til at tage at føle på. Jeg aner ikke, hvad det kommer til at koste, men jeg tænker, det er det værd. Og om ikke andet, hvis vi skulle tabe den her sag, så har vi sendt et klart signal, som også kan være en god investering i hele udligningsdebatten på sigt, siger han og fortsætter:

- Vi savner en fairness i fordelingen i forbindelse med den kommunale udligning.

Foruden Svendborg Kommune er Hjørring, Guldborgsund, Lolland og Jammerbugt kommuner også med i søgsmålet.

- Og der vil komme flere endnu, det er jeg ikke i tvivl om. Og jeg tænker også, der vil være fynske kommuner, der går efter det her, siger Bo Hansen.

Svendborg sagsøger staten for manglende udligningsmillioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce