Svendborg bryder tabu: Thyra Frank vil høre om ældres værdige farvel til livet

Ældreminister Thyra Frank (LA) besøger Thurø Plejecenter. Arkivfoto: Mette Mørk

Svendborg bryder tabu: Thyra Frank vil høre om ældres værdige farvel til livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thurø Plejecenter får besøg af ældreminister Thyra Frank (LA), der er interesseret i Svendborg Kommunes projekt "Min sidste tid". Hun har bedt om at tale med en beboer, en pårørende og personalet om, hvordan man i Svendborg bryder et tabu og taler om døden.

Thurø: Thurø Plejecenter får mandag besøg af ældreminister Thyra Frank (LA), der er interesseret i Svendborg Kommunes projekt "Min sidste tid".

Projektet, der er tre-årigt og støttet af satspuljemidlerne, går i korthed ud på at tale med borgerne om døden, når livet er tæt på at rinde ud. At hjælpe beboerne på ældrecentre og i hjemmeplejen til at få sagt et værdigt farvel til livet.

Projektets store udfordring er at lære, hvordan man bryder med et tabu og tør tale om døden. Det kræver værktøjer og uddannelse af personalet, og for den døende er det en trøst og en hjælp at få sådan en samtale.

Ministeren, der selv kommer fra ældresektoren i sit civile liv, har bedt om at mødes med en beboer, en ansat og en pårørende under besøget på Thurø Plejecenter. Borgmester Bo Hansen og Hanne Klit, udvalgsformand for Social- og Sundhedsudvalget, vil være værter ved besøget, og derudover vil hun også møde projektleder Mejse Holstein og ældrechef Kirsten Vie.

Projekt "Min sidste tid"
Mision: Alle døende med tilknytning til Svendborg Kommunes ældreområde dør i rammer, der så vidt muligt stemmer overens med deres og deres pårørendes forestilling om, hvor og hvordan de bedst forlader livet.Aktiviteter: Udvikling og afprøvning af redskaber og metoder, der bidrager til at indsatser i den sidste tid af borgerens liv bliver tilrettelagt så tæt som muligt på borgerens og familiens ønsker og behov.

Faktisk ikke så svært

Projektet startede i den østlige del af kommunen i 2015 og skal senere implementeret i den vestlige del. Det bliver løbende evalueret og justeret.

- Det skal munde ud i nogle modeller, som vi kan give videre til andre kommuner, fortæller Kirsten Vie, der møder stor begejstring fra plejepersonalet.

- Det er netop noget, man har efterspurgt. Nu hvor de har fået de nødvendige værktøjer, er der skabt en kultur, hvor sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere er trygge ved at bryde det tabu, som det jo tit er at tale om døden.

- De fleste ældre borgere har gjort sig nogle tanker om at skulle dø. Faktisk har det i vores projekt vist sig, at det ikke er så svært at få åbnet for den samtale. Det er jo en alvorlig sag, og den kan ikke gøres om.

Det kræver tid, og Kirsten Vie er ikke nervøs for, at det vil koste ekstra på personalekontoen, når satspuljestøtten ophører til efteråret.

- Det er klart, at vi fortsætter de gode ting, som vi har fået ud af projektet. Det stopper ikke, fordi projektet stopper.

- Vores organisation skal kunne rumme, at der er personale, der pludselig bruger ekstra tid hos ældre og døende patienter, i det øjeblik, behovet opstår. Sådan er vores hverdag jo også nu, hvor der pludselig kan være en beboer, der kræver en akut ekstraindsats ved sygdom eller lignende. Det er organisationen gearet til, siger hun.

Svendborg bryder tabu: Thyra Frank vil høre om ældres værdige farvel til livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce