Svendborg Sygehus går forrest i kampen mod livmoderhalskræft

Svendborg Sygehus går forrest i kampen mod livmoderhalskræft på Fyn; en kræfttype, som i Danmark er hyppigere end i mange andre lande. Arkivfoto: Vibeke Volder

Svendborg Sygehus går forrest i kampen mod livmoderhalskræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årligt får 400 danske kvinder livmoderhalskræft, og hver fjerde dør af det. Så nu styrkes indsatsen på Fyn med mere systematiseret og dygtigere screening af patienter i risikogruppen, og det hele foregår på Svendborg Sygehus, hvor indsatsen er samlet.

Svendborg: Svendborg Sygehus bliver spydspids i kampen mod livmoderhalskræft. Årligt får 400 danske kvinder konstateret livmoderhalskræft, og hvert år koster sygdommen livet for 100 kvinder.

Den statistik skulle meget gerne blive bedre med et nyt fokus på kræftsygdommen på Fyn, hvor udredning og behandling i forbindelse med celleforandringer på livmoderhalsen samles på Svendborg Sygehus, og fire faste sygeplejersker nu dedikeres til arbejdet. Det fortæller Lone Kjeld Petersen, der er overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Svendborg Sygehus.

- Danmark er et af de lande, hvor flest kvinder får konstateret livmoderhalskræft sammenlignet med de lande, vi ellers sammenligner os med, og vi ved simpelthen ikke hvorfor, siger hun og giver udtryk for, at med den mere fokuserede indsats, håber man at kunne knække kurven. Hun fortæller, at der er grund til håb, for sammenlignet med andre lande har fokus på udredning og behandling af denne kræftsygdom hidtil ikke været nær så systematiseret i Danmark, men det skulle det gerne blive nu.

Nyt grej

Sammenlingen af indsatsen mod livmoderhalskræft på Fyn til Svendborg Sygehus trådte i kraft i maj, og den 6. juni rullede der nyt grej ind på Obstetrisk Ambulatorium i Svendborg; tre topmoderne kolposkoper, hvormed man kan tilbyde den mest moderne teknologi til udredning af patienter med forandringer på livmoderhalsen.

Tidligere har patienter på Fyn kunnet få foretaget undersøgelserne i eksempelvis Odense, men selvom patienter fra eksempelvis Bogense nu har fået væsentligt længere til undersøgelse, er det ikke noget, som Lone Kjeld Petersen har hørt brok over.

- Nej, der er faktisk ikke nogen, der har sagt, at de syntes, der var langt at køre. Det hænger måske også sammen med, at vores patientgruppe er i den yngre ende, hvorfor de er ret mobile. Så det er dejligt. Vores sekretærer har heller hørt, at det skulle have generet nogen af vores patienter, at nogle af dem skal køre lidt længere, siger hun.

Hun fortæller, at et led i optimeringen i kampen mod livmoderhalskræft på Fyn desuden er at sikre, at de fire dedikerede sygeplejersker til opgaven er kvinder. Det kan få flere kvinder til at tage turen til udredning og behandling, fordi nogle kvinder kan være tilbageholdende, hvis det er mandligt personale, der varetager opgaven.

- Og så kan vi håbe, at endnu flere danske kvinder i fremtiden vil tage imod den frivillige test for celleforandringer, som alle kvinder inviteres til hvert tredje år. Det kan også være med til at reducere andelen af kvinder med livmoderhalskræft, siger hun og lader forstå, at ligesom med så mange andre typer kræft, er det også med livmoderhalskræft et spørgsmål om at opdage sygdommen i tide, så man kan starte behandling så hurtigt så muligt.

Svendborg Sygehus går forrest i kampen mod livmoderhalskræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce